Семинар 19.11.2019 ЕЛЕКТРОНСКА ТРГОВИЈА И ИНТЕРНЕТ ПРОДАЖБА ОД ОТВОРАЊЕ Е-ПРОДАВНИЦА, РАЗВОЈ И МАРКЕТИНГ ДО ПРОДАЖБА

Стопанска комора на Македонија

Еднодневен семинар на тема:

ЕЛЕКТРОНСКА ТРГОВИЈА И ИНТЕРНЕТ ПРОДАЖБА -
ОД ОТВОРАЊЕ Е-ПРОДАВНИЦА, РАЗВОЈ И МАРКЕТИНГ ДО ПРОДАЖБА

19.11.2019 година (вторник)
10:00 – 15:00 часот
Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат


Во ера на дигитализација, присуството на брендовите на Интернет е важно за секој бизнис кој сака поголема видливост на своите производи и услуги, а секој бизнис кој сака да го зголеми уделот на својот пазар неминовно треба да се определи кон унапредување на дигитализацијата во своето работење преку отворање на е-продавница.

За таа цел, Стопанската комора на Македонија на 19 ноември 2019 година организира еднодневен семинар на тема: „ЕЛЕКТРОНСКА ТРГОВИЈА И ИНТЕРНЕТ ПРОДАЖБА - ОД ОТВОРАЊЕ Е-ПРОДАВНИЦА, РАЗВОЈ И МАРКЕТИНГ ДО ПРОДАЖБА“ каде глевен фокус ќе биде ставен на запознавање со сите потребни процедури, законски барања и прописи за отворање и успешно водење на своја електронска продавница. 

Независно дали веќе поседувате продажно место или пак сакате да ги пласирате Вашите производи единствено за интернет-продажба, овој семинар ќе Ви помогне успешно да се позиционирате на интернет пазарот и да ги стекнете основните вештини за управување со е-продавницата. Продажбата преку интернет како нов канал на продажба отвора нови можности за подобро позиционирање на пазарот, пристап до нови клиенти кои физички се оддалечени од продажното место, поголем удел на пазарот, а сето тоа води до зголемување на Вашите приходи.

ПРОГРАМА:


АНАЛИЗА И ИСТРАЖУВАЊЕ НА ИНТЕРНЕТ-ПАЗАРОТ ВО МАКЕДОНИЈА:
  - Состојба и предуслови за развој на интернет-трговијата во Македонија;

ВОВЕД ВО ЗАКОНСКИТЕ ПРОЦЕСИ И ПРОЦЕДУРИ:
  - Отворање и регистрација на сопствена компанија;
  - Креирање на бизнис план и почетни инвестиции;
  - Прибирање на податоци согласно Дирекцијата за заштита на лични податоци;

ПРОЦЕДУРИ ЗА ПЛАЌАЊЕ ПРЕКУ ИНТЕРНЕТ:
  - Финансиски калкулации;
  - Провизии, поддршка од страна на банките;
  - „Онлајн“ плаќање;

РЕГИСТРАЦИЈА НА ВЕБ СТРАНА, СЕЛЕКТИРАЊЕ НА СООДВЕТЕН ХОСТИНГ:
  - Регистрација;
  - Имиња за веб-страна;
  - Квалитет;
  - Брзина;
  - Заштита на лични податоци;

Е-COMMERCE РЕШЕНИЕ:
  - Дизајн на веб-страна;
  - Стил на пишување;
  - Пребарување;
  - „Излог“ на е-продавницата;
  - Од „Додади во кошничка“ до „Потврди со плаќање“;

КАДЕ СЕ ВАШИТЕ КУПУВАЧИ?
  - 5 начини како бесплатно да ја зголемите посетеноста на е-продавницата;
  - SEO – оптимизација на пребарувачи;
  - Социјални медиуми;
  - Блог;
  - „Онлајн“ соработка;
  - „Offline“ вмрежување;

ШТО ПОТОА?
  - Интернет маркетинг;
  - Социјални медиуми (Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram);
  - E-магазини;
  - PPC можности (платен интернет маркетинг);
  - CRO тактики (оптимизација на конверзија на купувачи);
  - Грижа за корисници;
  - Креирање позитивен имиџ.


За кого е наменет семинарот: 

Семинарот е наменет за сите сопственици и менаџери на компании кои се занимаваат со продажба и имаат желба да инкорпорираат нов канал за продажба, директори на продажба и маркетинг, млади претприемачи кои сакаат да започнат свој е-бизнис, како и ентузијасти кои се подготвени да научат нешто повеќе за електронската трговија.


Предавач:
- Билјана Радоњанин,
менаџер и ко-сопственик на е-продавницата „Ексивит“, дипломиран економист со повеќегодишно искуство во делот на ПР, маркетинг и продажба. Говорник на „Global Entrepreneurship Week“, Недела на претприемништвото, како и обучувач во областа на е-трговија.

За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено:
- работен материјал;
- ручeк и освежување;
- сертификат за учество на семинарот.

Рок за пријавување: 15.11.2019 година.

Агенда на настанот Пријавен лист

Контакт лица:

Михајло Донев
++ 389 2 3244067

м-р Анита Митревска
++ 389 2 3244057

Стопанска комора на Македонија,
ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 13,
1000 Скопје
Контакт центар: (02) 15015

КАЛЕНДАР НА НАСТАНИ

Семинар, 06.10.2020
ОБУКА НА СТРУЧЕН И ДРУГ КАДАР (МЕНТОРИ) ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ ПРАКТИЧНА ОБУКА КАЈ РАБОТОДАВАЧИТЕ
Online Бизнис средби, 08.10.2020
за учество на „виртуелен“- он-лине брокерски настан - The VIRTUAL BROKERAGE EVENT - INNOVATION VILLAGE 2020- VBE-IV2020
Саем, 14.10.2020
Меѓународен „онлајн“ индустриски саем „ТеМЕкс“
Семинар, 14.10.2020
ИЗГОТВУВАЊЕ НА ПЛАН И ЛИСТА НА АРХИВСКИ ЗНАЦИ СО РОКОВИ НА ЧУВАЊЕ, ИЗБОР НА КОМИСИЈА ЗА НЕГОВО ИЗГОТВУВАЊЕ, ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА КОРИСТЕЊЕ НА ПОПИС НА ДОКУМЕНТИ ЗА ТЕКОВНА 2021 ГОДИНА ВО ПРЕДВИДЕН ЗАКОНСКИ РОК ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ДО ДРЖАВЕН АРХИВ НА РСМ
Семинар, 15.10.2020
ВРШЕЊЕ ВИДЕО НАДЗОР СОГЛАСНО ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ И ПРЕКРШОЧНИ ОДРЕДБИ КОИ ПРОИЗЛЕГУВААТ ОД ИСТИОТ
Саем, 16.10.2020
„CII AGRO & FOOD TECH“- ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН САЕМ ЗА ХРАНА И АГРОКУЛТУРА -ИНДИЈА 2020
Работилница, 19.10.2020
БОЛЕДУВАЊЕ, БРЕМЕНОСТ, РАЃАЊЕ И МАЈЧИНСТВО И ДРУГИ ОСНОВИ ЗА ИСПЛАЌАЊЕ НА НАДОМЕСТОЦИ,ДОДАТОЦИ НА ПЛАТА И ТРОШОЦИ ПОВРЗАНИ СО РАБОТЕЊЕТО НА ТОВАР НА РАБОТОДАВАЧОТ
Семинар, 21.10.2020
ЈАВНИТЕ НАБАВКИ ВО КРИЗНАТА 2020 ГОДИНА
Саем, 21.10.2020
Саем за директни бизнис средби „Братислава 2020“
Семинар, 28.10.2020
УПРАВУВАЊЕ СО НАБАВКИТЕ И ВЕШТИНИ ЗА ПРЕГОВАРАЊЕ
Семинар, 30.10.2020
ТЕХНИКИ И АЛАТКИ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА Е-ПРОДАЖБАТА
Семинар, 30.10.2020
ОСНОВИ НА БЕЗБЕДНОСТ НА ИТ ИНФРАСТРУКТУРА ВО КОМПАНИИТЕ
Online Бизнис средби, 18.11.2020
УЧЕСТВО НА „ВИРТУЕЛЕН“- БРОКЕРСКИ НАСТАН И БИЛАТЕРАЛНИ СРЕДБИ НА ТЕМА: „ БЕ@СММ2020-ВМРЕЖУВАЊЕ ВО ПАМЕТНАТА ПРЕРАБОТУВАЧКА ДЕЈНОСТ 2020“