28.01.2020, АКТУЕЛНО
ММФ: Монетарната политика соодветна, банкарскиот систем здрав
Монетарната политика е соодветна, а банкарскиот систем е здрав, потврдено е во Извештајот за Република Северна Македонија за 2019 година, што го објави Извршниот одбор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). Објавувањето, како што појаснуваат во соопш...
28.01.2020, АКТУЕЛНО
КОФИНАНСИРАНИ ГРАНТОВИ ЗА ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ ПРЕЗЕНТИРАНИ ВО ШТИП
Регионалната комора со седиште во Штип во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој пред компаниите членки на Комората го презентираше Инструментот за поддршка - Кoфинансирани грантови за технолошки развој. Претставниците на Фондот за инов...
27.01.2020, АКТУЕЛНО
ПОТРЕБНИ СЕ МЕРКИ ЗА ПОТТИКНУВАЊЕ НА ИЗВОЗОТ НА ГРАДЕЖНИТЕ ПРОИЗВОДИ И НЕМЕТАЛИТЕ
Извозните перформанси, развојните можности и потенцијали за извозна диверзификација во доменот на индустријата на градежни материјали и неметалите беа предмет на дискусија на седницата на Здружението на градежништвото, индустријата на градежни матери...
27.01.2020, АКТУЕЛНО
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА СО НАЈГОЛЕМА КОРИСТ ОД КОСОВСКАТА ТАКСА НА СРПСКИОТ УВОЗ
Увозот на производи од Северна Македонија во Косово во минатата година е зголемен за околу 40 отсто, откако Приштина во ноември 2018 воведе такса од 100 отсто на увозот од Србија и Босна и Херцеговина, пишува во денешното издание „Коха диторе“.Според...
27.01.2020, АКТУЕЛНО
СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ГО ПРЕЗЕДЕ КОРМИЛОТО НА ПЛАТФОРМАТА ЗА ЈАВНО-ПРИВАТЕН ДИЈАЛОГ
Во наредните шест месеци Стопанска комора на Македонија ќе го води претседателството на Платформата за јавно-приватен дијалог. Билјана Пеева Ѓуриќ ќе биде нов претседавач на Платформата откако заврши ротационото претседателство на Стопанска комора на...