22.09.2020, Актуелно
На северната Земјина полутопка денес почнува есента
Есента почнува денес во 15.30 часот кога настапува рамноденица, после што, деновите стануваат пократки.Во исто време за жителите на јужната Земјина полутопка, почнува пролетта.Есента трае 90 дена до 21 декември кога почнува зимата.Во услови на живеењ...
22.09.2020, Актуелно
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 22.09.
22.09.1735 година, Роберт Волпол бил првиот британски премиер што се вселил во резиденцијата на „Даунинг стрит“ бр. 10, во Лондон. 22.09.1791 година, роден е Мајкл Фарадеј, англиски физичар и хемичар. 22.09.1792 година, во екот на војната со контраре...
22.09.2020, Актуелно
НОВА УСЛУГА НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА: МЕСЕЧЕН ЕКОНОМСКИ ПРЕГЛЕД (МЕП) ЗА ТЕКОВНИТЕ ДВИЖЕЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА
МЕП има за цел да обезбеди концизен аналитички преглед на најзначајните тековни движења во македонската економија, како и да даде согледувања за следниот период. Воедно, имајќи предвид дека македонската економија е мала и отворена кон светот, МЕП вкл...
21.09.2020, Актуелно
ШТО ПОКАЖА ИНДЕКСОТ ЗА ЧОВЕЧКИ КАПИТАЛ НА СВЕТСКА БАНКА?
Ако се запрашаме што е клучниот фактор за одржлив економски раст и развој и намалување на стапката на сиромаштија во земјите, несомнено одговорот е квалитетен образовен и здравствен систем. Тоа значи континуирано вложување во човечкиот капитал, во не...
21.09.2020, Актуелно
Објавена листата на најдобри универзитети во светот
На листата на најдобри 10 универзитети на светот, на прво место петта година по ред е  Универзитетот „Оксфорд“, Велика Британија. Американските универзитети се најбројни на листата на 10 најдобри, а кинескиот универзитет „Цингхуа” е привот универзите...
21.09.2020, Актуелно
НАМАЛУВАЊЕ И ОТКАЖУВАЊЕ НА НАРАЧКИТЕ НА СТРАНСКИТЕ ПАРТНЕРИ ВО ТЕКСТИЛНАТА И КОЖАРСКАТА ИНДУСТРИЈА
Поради пандемијата предизвикана од КОВИД-19 и мерките преземени за спречување на нејзиното ширење, во светски рамки дојде до намалување на побарувачката за текстилни производи, облека и обувки, а секако сето тоа влијаеше на намалување на глобалното п...
21.09.2020, Актуелно
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 21.09.
21.09.1792 година, Француска револуција: Националната конвенција донела проглас, со кој се најавува официјално укинување на француската монархија. 21.09.1934 година, роден е Леонард Норман Коен, канадски музичар. 21.09.1937 година, Џ.Р.Р. Толкин ја о...
21.09.2020, Актуелно
Здружение на производители на шампањ од Франција: Продажбата на шампањ нагло опадната
Продажбата на шампањ, еден од најпознатите француски производи, нагло опадна оваа година поради пандемијата предизвикана од корона вирусот, а претставниците на производителите оценуваат дека околу 100 милиони шишиња ќе останат непродадени. Поради пад...
21.09.2020, Актуелно
СВЕТСКАТА ТРГОВСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЈА ПРЕЗЕНТИРАШЕ Е-БИБЛИОТЕКАТА ЗА „РАСПОРЕД НА СТОКИ“
На 17 септември 2020 година, Светската трговска организација ја лансираше Е-библиотеката за распоред на стоки, нова интернет-платформа која обезбедува пристап до илјадници датотеки и правни инструменти што ги содржат тарифите и другите обврски направ...
20.09.2020, Актуелно
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 20.09.
20.09.331 п.н.е., на реката Тигар, во Месопотамија, војската на Александар Македонски се судрила со главнината на персиската војска на царот Дариј III. Персијците имале околу милион војници, а Александар Македонски помалку од 50.000. Овој судир во ис...
<<  <  1    >  >>