22.10.2020, Актуелно
ПРЕДИЗВИЦИ ЗА ИЗВОЗ ВО ВРЕМЕ НА КОВИД-19
Одржан „онлајн “- семинар на тема: КАКО ДА СЕ ИДЕНТИФИКУВААТ МОЖНОСТИТЕ ЗА ИЗВОЗ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ПАЗАР ВО ВРЕМЕ НА КОВИД 19?Светската трговија беше е ставена пред нов предизвик изминатиов период, а глобалната пандемија дополнително се рефлектира врз работењето на извозно ориентираните компании, нарушувајќи ги годишните планови на компаниите и присуството на трети пазари.П...
22.10.2020, Актуелно
Одржан „онлајн“ семинар во организација на Стопанската комора на Македонија на тема: ЈАВНИТЕ НАБАВКИ ВО КРИЗНАТА 2020 ГОДИНА
Предизвици во време на пандемија, јавни набавки во услови на намалување на буџетите, примена на Законот за јавни набавки, поништени и обжалени постапки – кои се најчести грешки и причини и како истите да се надминат? Со оглед на тоа дека во 2020 година јавните институции и компаниите се соочија со низа предизвици кои во значителна мера влијаеа врз процесот на спроведување на јавните набавки, Стопанската комора на Македонија на 21 октомври 2020 година за сите дого...
22.10.2020, Актуелно
ИСТРАЖУВАЊЕТО И РАЗВОЈОТ - ДВИГАТЕЛИ НА УСПЕШНА КОМПАНИЈА
Стопанската комора на Македонија како партнер во Проектот за изготвување на смарт-специјализација, реализира работна средба во компанијата „Раде Кончар – Контактори и релеи“, каде се разговараше за предизвиците со кои се соочува електроиндустријата к...
22.10.2020, Актуелно
„Хоризонт Европа“ – нова Програма на ЕУ за конкурентност и иновации
Европската комисија е во финална фаза на подготовка и објавување на програмите кои треба да се реализираат во новиот седумгодишен период кој започнува во јануари 2021 година и ќе трае до декември 2027 година.Една од најзначајните програми која ќе бид...
21.10.2020, Актуелно
ГРАНИТ, БИТОЛСКА МЛЕКАРА И МАКСТИЛ, ДОБИТНИЦИ НА ПРИЗНАНИЈА ЗА НАЈДОБРА ПРАКСА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА
Реномирани и истакнати компании членки на Стопанската комора на Македонија се добитниците на признанијата во рамки на Изборот за доделување на Национална награда на компанија со најдобра пракса за безбедност и здравје при работа кој го организира нац...
21.10.2020, Актуелно
Халкбанк АД Скопје прва банка од регионот која се вклучува на глобалната коалиција „Прајслес Планет“ (Priceless Planet) на Mastercard за зачувување на животната средина
Халкбанк АД Скопје, како компанија чија стратегија за општествено одговорно делување се темели на подигнување на еколошката свест, од 20 октомври склучува партнерство со големата глобална иницијатива на Mastercard, наречена „Прајслес Планет“ (Pricele...
20.10.2020, Актуелно
Континуирани инвестиции за подобрување на производството во „Кожувчанка“
Претставници на  Стопанската комора на Македонија реализираа работна посета во Фабриката за производство на вода, пиво и сокови „Кожувчанка“ од Кавадарци со генералниот директор, Јанинка Чупаркоска. Посетата се реализираше во рамки на Проектот „Подго...
19.10.2020, Актуелно
Американската амбасадорка Кејт Брнз во работна посета на „Алкалоид“
Делегација од Амбасадата на Соединетите Американски Држави предводена од нејзината екселенција, Амбасадорката Кејт Мери Брнз оствари работна посета на „Алкалоид“ АД Скопје.За време на посетата, високите дипломатски претставници беа запознаени со резу...
19.10.2020, Актуелно
ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ НИЗ ПРИЗМА НА БОЛЕДУВАЊЕ, БРЕМЕНОСТ, РАЃАЊЕ И МАЈЧИНСТВО КАКО ОСНОВИ ЗА ИСПЛАЌАЊЕ НА НАДОМЕСТОЦИ
Во чекор со променливите потреби на деловните субјекти, наметнати од интензивните и чести регулативни промени, предизвикани поради здравствено-економска криза и Пандемијата Ковид-19, за кои пак неопходна е брза адаптација, Стопанската комора на Макед...
16.10.2020, Актуелно
„ВИТАМИНКА“ ОБЕЗБЕДИ ПРИСТАП ДО ПЛАТФОРМА ЗА ПОМОШ ПРИ ОНЛАЈН УЧЕЊЕ ЗА ДЕЦАТА НА ВРАБОТЕНИТЕ
Со цел олеснување на образовниот процес, „Витаминка“ за своите вработени кои имаат деца вклучени во онлајн наставата, обезбеди премиум пакети (претплати) за пристап до JetMinds.org-првата и најнапредна едукативна платформа во државата.Од самиот поч...
<<  <  1    >  >>