Семинар 19.09.2019 БЛАГАЈНИЧКО ДЕНАРСКО И ДЕВИЗНО РАБОТЕЊЕ

Стопанска комора на Македонија

Еднодневен семинар:

БЛАГАЈНИЧКО ДЕНАРСКО И ДЕВИЗНО РАБОТЕЊЕ

19.9.2019 година
10:00 – 15:00 часот
Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат


Овој семинар пред се`, има за цел да го опфати работењето со благајната/ касата. Секој учесник ќе се сретне со документи кои го потенцираат сегментот од благајничкото работење на една компанија. Ова, од друга страна, ќе не` донесе до правилната примена на законската и даночната регулатива која го уредува готовинското денарско, девизно, благајничко работење и работењето со дневниот промет (малопродажбата).

На еднодневниот семинар ќе им се овозможи на присутните правилно да ја применуваат благајничката работа во делот на препознавање и откривање на евентуални лажни пари и бенефитот од користење на апоенски состав на парите.

Семинарот е наменет за секој кој сака да се здобие со подлабоко разбирање од областа на благајничкото работење - благајници во компании, сопственици на компании кои имаат благајничко работење, но и секој кој е во контакт со ефективни наши и странски пари.

Прашања кои ќе бидат одговорени за време на семинарот:

- Која е сметководствената разлика помеѓу денарската и девизната благајна и како истите функционираат?
- Кои се задолжителни благајнички обрасци за евиденција на влезот и излезот на парите?
- Што значи купување девизи на девизен пазар – откуп и подигање девизи за службен пат?
- Која е разликата помеѓу трошковна и уплатна благајна?
- Како да се заштитиме од евентуалните лажни пари?
- Како да ги препознаеме евентуалните лажни пари?
- Кои се заштитните елементи на книжните пари?
- Колку помага користењето на апоенскиот состав на парите во точноста на парите во каса?
- Што е Одлука за касов максимум и кој треба да ја има?
- Како да го изготвиме Правилникот за благајничко работење?

ПРОГРАМА:

- Денарска благајна
  • Каса прими (основи за прием на пари - патни, материјални трошоци, дневен пазар и сл.);
  • Каса исплати (основи за исплати - дневници за службени патувања во земјава, материјални трошоци, аванси на вработени, дневен пазар и сл.);
  • Благајнички дневник (благајнички извештај за промените во касата);
  • Сметководствено бележење на благајната (најчесто класа 1 и класа 4).

- Девизна благајна
  • Откуп и подигање на девизи од банките по основ средства за службен пат во странство;
  • Девизни трошоци (хотел, авионски билети, влезници за семинари и саеми, такси);
  • Благајнички дневник за девизи (благајнички извештај за промените во касата);
  • Сметководствено бележење на девизната благајна (најчесто класа 1 и класа 4).

- Заштита и препознавање од евентуални лажни пари
  • Машини за обработка на книжни пари за употреба за благајници / работници во компании;
  • Заштитни елементи на книжните пари;
  • Користење евиденција за апоенски состав на парите.                  

- Благајната во даночната регулатива;
- Правилник за благајничко работење;
- Одлука за касов максимум.

Семинарот ќе резултира:

- Подлабоко разбирање на пропишаните законски регулативи  за благајничкото работење;
- Благајник кој умее да се заштити од евентуалните лажни пари;
- Благајник кој добро ги разбира странските како нашите пари, а со тоа благајничкото работење со странски валути;
- Правилна пресметка на дневници за службен пат во земјата;
- Правилна пресметка на дневници за службен пат во странство.

Предавач:

Мери Каровска, дипломиран економист со уверение за овластен сметководител издаден од ИСОС. Таа е предавач на семинари, работилници на различни теми, со посебен акцент од областа на сметководството и банкарството. Исто така, има искуство и како надворешен соработник и предавач во центрите за едукација „Achieve Global“ потоа „Link Across“ и Американ колеџ, Организацијата за заштита на потрошувачите на Македонија, Информиран корисник. Паралелно, триесет и две години работи со сметководство на здруженија, фондации и компании со различни дејности. Во поново време, соработува со буџетски институции. Има искуство и како финансов директор во ИТД Дистрибуција - Скопје, една од водечките компании во ИТ-секторот кај нас, членка на „Инфософт“ Групацијата. 
Мери Каровска е управител на лиценцираната компанија за економско-сметководствени услуги „Каровска“ ДООЕЛ од Скопје.


За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено:
- работен материјал;
- ручeк и освежување;
- сертификат за присуство на семинарот.

Последен рок за пријавување: 17.9.2019 година.

Агенда на настанот Пријавен лист

Контакт лица:

Анита Митревска
++ 389 2 3244057

Михајло Донев
++ 389 2 3244067

Стопанска комора на Македонија,
ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 13,
1000 Скопје
Контакт центар: (02) 15015

КАЛЕНДАР НА НАСТАНИ

Семинар, 20.08.2020
ПРАКТИЧНА ПРИМЕНА НА ЕКСЕЛ 2016 (ФОРМУЛИ, ФУНКЦИИ, ПИВОТ ТАБЕЛИ И КОНТРОЛНИ ТАБЛИ) СО ПРИМЕРИ ВО МАГАЦИНСКОТО РАБОТЕЊЕ
Семинар, 24.08.2020
НАМАЛУВАЊЕ НА ПЛАТА, ОТСУСТВО ОД РАБОТА, ВРШЕЊЕ НА РАБОТА ОД ДОМА И ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР ВРЗ РАБОТНИТЕ ОДНОСИ
Семинар, 26.08.2020
ОСНОВИ НА AutoCAD
Семинар, 10.09.2020
ОРГАНИЗАЦИЈА И РЕАЛИЗАЦИЈА, НА РАБОТЕЊЕТО ВО ПИСАРНИЦАТА, УПРАВУВАЊЕ СО СПИСИТЕ И АКТИТЕ ВО СОГЛАСНОСТ СО ПОТРЕБИТЕ НА ОРГАНИЗАЦИЈАТА
Конференција, 16.09.2020
КОНФЕРЕНЦИЈА И МЕЃУНАРОДНИ ДЕЛОВНИ СРЕДБИ - ЕЕН, 16-18 септември 2020 година, во Сараево, Босна и Херцеговина
Семинар, 18.09.2020
Практична примена на Ексел (формули, функции, пивот табели и контролни табли) со примери во магацинското работење
Online Бизнис средби, 18.11.2020
УЧЕСТВО НА „ВИРТУЕЛЕН“- БРОКЕРСКИ НАСТАН И БИЛАТЕРАЛНИ СРЕДБИ НА ТЕМА: „ БЕ@СММ2020-ВМРЕЖУВАЊЕ ВО ПАМЕТНАТА ПРЕРАБОТУВАЧКА ДЕЈНОСТ 2020“