26.08.2020, ДАНОЦИ, ЦАРИНИ И УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС
КОЛКУ, НО И ЗОШТО ГИ ПЛАЌАМЕ?
Да добиеш квалитетна и навремена услуга од јавниот сектор во периодот на годишни одмори, а и во претходниот период во кој се преземаа мерки за заштита од ширењето на Ковид-19 е како добивка на некоја од игрите на среќа. Административците во периодов ...
29.07.2020, ДАНОЦИ, ЦАРИНИ И УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС
ВИЗИЈАТА И СТРАТЕГИЈАТА
Патот кон просперитетна економија и поквалитетен живот води преку длабоки реформи, подобрување на функционирањето на институциите и зголемување на јавните инвестиции во развојно-ориентирани активности. За постигнување на претходното неопходна е визиј...
13.07.2020, ДАНОЦИ, ЦАРИНИ И УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС
ПАНДЕМИЈАТА И БИРОКРАТИЈАТА
Отсекогаш болестите биле брутален непријател на општествата и како последица на нив се менувал текот на историјата. Така, малкумина од оние кои денес, затечени од здравствената и економска криза главно се фокусирани да се организираат за да опстојат,...
21.05.2020, ДАНОЦИ, ЦАРИНИ И УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС
СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ И КОРОНА-ВИРУСОТ
Имајќи го предвид фактот дека корона вирусот и мерките кои се преземаат во врска со спречување на неговото ширење неминовно ќе доведат до забавување на економската активност, најголем дел од компаниите, вклучувајќи ги и големите индустриски капацитет...
21.04.2020, ДАНОЦИ, ЦАРИНИ И УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС
Јавно размислување во услови на криза - ТРИ ПРЕДЛОЗИ ЗА ПОДДРШКА НА ИЗВОЗОТ
Многу работи можат да се сменат за неколку месеци. Но веројатно ретко кој на почетокот на годинава можеше да замисли дека за само неколку месеци пандемијата на корона вирусот ќе го доведе светот на работ на најголемата рецесија по големата економска ...
09.04.2020, ДАНОЦИ, ЦАРИНИ И УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС
(НЕ)СТАНДАРДНИ РЕШЕНИЈА ЗА НЕСТАНДАРДНИ СОСТОЈБИ – ТРИ ПРЕДЛОЗИ ЗА ПАЗАРОТ СО НАФТЕНИ ДЕРИВАТИ
Решенијата за кризни ситуации вообичаено значат да се размислува надвор од кутијата. Веќе на сите ни е јасно дека никој нема да може да ги одбегне негативните економски ефекти кои со себе ги донесе коронавирусот, прашањето е само како да успееме што ...
13.03.2020, ДАНОЦИ, ЦАРИНИ И УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС
ДАНОЦИ ВО ВРЕМЕ НА COVID-19
Во актуелново време на COVID-19 (име на болеста предизвикана од корона вирусот), даноците стануваат екстремно важна категорија, поради две причини: од една страна првенствено од нивната наплата зависи сервисирањето на заедничките потреби, а од друга,...
06.03.2020, ДАНОЦИ, ЦАРИНИ И УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС
ФИСКАЛНИ И СТРУКТУРНИ РЕФОРМИ ЗА ИСПОЛНУВАЊЕ НА ЕКОНОМСКИТЕ КРИТЕРИУМИ НА ЕУ
Министерството за финансии подготви Програма на економски реформи (ПЕР) за 2020-2022 година која ја прикажува среднорочната макроекономска и фискална рамка, како и секторските структурни реформи за промовирање на конкурентноста и растот.Согласно иста...
04.03.2020, ДАНОЦИ, ЦАРИНИ И УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС
СТРАТЕШКИ НАСОКИ НА АГРОСЕКТОРОТ
Во текстовите од минатите недели пишував општо за агросекторот. Кои се насоките за негов развој? Што треба да се направи за да се обезбеди одржливост на земјоделско-прехранбениот сектор на среден рок? Експертите, бизнис-секторот, познавачите на состо...
03.03.2020, ДАНОЦИ, ЦАРИНИ И УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС
ВЛЕЗИ - ВКЛУЧИ, ИЗЛЕЗИ - ИСКЛУЧИ
Во врска со енергетската ефикасност, на веб-страната на нашата Агенција за енергетика има совети кои на прв поглед делуваат познато. На пример, некои од советите се:„Кога ќе излезете од просторијата задолжително исклучете го светлото“ или „Не ја држе...
<<  <  1    >  >>