НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 14.09.
➢ Актуелно (14.09.2020)
👁 Прочитано: 413


Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 14.09.
14.09.1849 година, роден е Иван Петрович Павлов, руски научник.
14.09.1956 година, „ИБМ“ (IBM) го претстави „RAMAC 305“, првиот комерцијален компјутер со хард драјв, кој користи магнетен диск за складирање на податоци и чија тежина изнесува повеќе од 1 тон.
14.09.1960 година, Ирак, Иран, Кувајт, Саудиска Арабија и Венецуела ја формираа Организацијата на земји извозници на нафта (ОПЕК).
14.09.1965 година, роден е Димитриј Медведев, поранешен претседател на Русија.
14.09.2017 година, Халима Јакоб станува првата жена на функцијата претседател на Сингапур.
Служба за информирање при Комората