23.09.2020, Актуелно
ЛИСТА НА 10 НАЈБОГАТИ ЗЕМЈИ НА СВЕТОТ
Според последните податоци на Меѓународниот монетарен фонд, направена е листа на 10 најбогати земји на светот, со главен показател за бруто домашниот производ по жител како важен статистички податок врз основа на кој се мери богатството на државата, ...
23.09.2020, Актуелно
ВОСПОСТАВУВАЊЕ РАМНОТЕЖА ПОМЕЃУ ОТКУПНАТА ЦЕНА НА МЛЕКОТО И КВАЛИТЕТОТ НАИСТОТО – ЕДЕН ОД КЛУЧНИТЕ АСПЕКТИ КОИ БАРААТ ИТНО РЕШАВАЊЕ
Во рамки на вкупниот агрокомплекс, производството, откупот и преработката на млеко имаат извонредно големо значење и претставуваат извор на приходи за преку 10.000 семејства низ ланецот за снабдување.Еден од клучните аспекти кои бараат приоритетен фо...
23.09.2020, Актуелно
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 23.09.
23.09.63 п.н.е.    роден е Октавијан Август, римски император и војсководец. 23.09.1846 година, германскиот астроном Јохан Готфрид Галеја ја открил планетата Нептун.  23.09.1903 година, над селото Цапари, на Пелистер се водела последната востаничка б...
22.09.2020, Актуелно
ЦАРИНСКА УПРАВА НА РСМ: ПРЕЗЕНТИРАНИ УСПЕШНО ПРЕЗЕМЕНИТЕ МЕРКИ ЗА ОЛЕСНУВАЊЕ НА ТРГОВИЈАТА ВО УСЛОВИ НА ЗДРАВСТВЕНА КРИЗА
Активностите на Поткомитетот за царина и потекло во рамки на CEFTA, со кој оваа година претседава Царинската управа на Република Северна Македонија, вклучија организирање на денешната официјална посета на Граничниот премин Табановце, со високи претст...
22.09.2020, Актуелно
ПРЕЗЕНТИРАНА АНАЛИЗАТА ЗА ВКЛУЧEНОСТ НА ПРИВАТНИОТ СЕКТОР ВО СТРУЧНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУКА
Стопанската комора на Македонија, во рамките на Проектот „Образование за вработување во Северна Македонија“, одржа конференција на тема: „Важноста на вклученоста на приватниот сектор во стручното образование и обука и соработка со училиштата“На наста...
22.09.2020, Актуелно
СТРАТЕГИЈА ЗА ПАМЕТНА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА КАКО ПРЕДУСЛОВ ЗА КОНКУРЕНТНА ЕКОНОМИЈА
Паметната специјализација претставува пристап на интегрирана економска трансформација која се базира на специјализација, т.e. искористување на постојните потенцијали во економијата (бизнисот), иновациите и науката. Паметната специјализација, како пол...
22.09.2020, Актуелно
На северната Земјина полутопка денес почнува есента
Есента почнува денес во 15.30 часот кога настапува рамноденица, после што, деновите стануваат пократки.Во исто време за жителите на јужната Земјина полутопка, почнува пролетта.Есента трае 90 дена до 21 декември кога почнува зимата.Во услови на живеењ...
22.09.2020, Актуелно
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 22.09.
22.09.1735 година, Роберт Волпол бил првиот британски премиер што се вселил во резиденцијата на „Даунинг стрит“ бр. 10, во Лондон. 22.09.1791 година, роден е Мајкл Фарадеј, англиски физичар и хемичар. 22.09.1792 година, во екот на војната со контраре...
22.09.2020, Актуелно
НОВА УСЛУГА НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА: МЕСЕЧЕН ЕКОНОМСКИ ПРЕГЛЕД (МЕП) ЗА ТЕКОВНИТЕ ДВИЖЕЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА
МЕП има за цел да обезбеди концизен аналитички преглед на најзначајните тековни движења во македонската економија, како и да даде согледувања за следниот период. Воедно, имајќи предвид дека македонската економија е мала и отворена кон светот, МЕП вкл...
21.09.2020, Актуелно
ШТО ПОКАЖА ИНДЕКСОТ ЗА ЧОВЕЧКИ КАПИТАЛ НА СВЕТСКА БАНКА?
Ако се запрашаме што е клучниот фактор за одржлив економски раст и развој и намалување на стапката на сиромаштија во земјите, несомнено одговорот е квалитетен образовен и здравствен систем. Тоа значи континуирано вложување во човечкиот капитал, во не...
<<  <  1    >  >>