29.05.2017 (Семинар)
ВИДОВИ ДОКАЗИ СОГЛАСНО ЗАКОНОТ ЗА ПАРНИЧНАТА ПОСТАПКА

30.05.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема: Водење на е-деловодник и негово усогласување со рачно водење на деловодник имплементирајќи ги најновите измени на Законот за архивски материјал

31.05.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар: RBT-RISK BASED THINKING - УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИК ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ВРЗ ОСНОВА НА АНАЛИЗИ/РАЗМИСЛУВАЊА ЗА МОЖНИ РИЗИЦИ

31.05.2017 (Семинар)
MUSIC & MANAGEMENT - Live Piano performance -

01.06.2017 (Семинар)
АНАЛИЗА НА СТРЕСОГЕНИТЕ ФАКТОРИ ПОВРЗАНИ СО РАБОТАТА И СИНДРОМОТ НА СОГОРУВАЊЕ И ПЛАНИРАЊЕ И ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ОРГАНИЗАЦИСКИ ИНТЕРВЕНЦИИ

06.06.2017 (Саем)
7. МЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА ЕНЕРГЕТИКА „ЕНЕРГА 2017“ - 6 - 8.06.2017 Сараево, БиХ

06.06.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар: ФИНАНСИСКА АНАЛИЗА СО ПРИМЕНА НА EXCEL

14.06.2017 (Семинар)
Успешно подготвување електронски понуди, користење на ЕСЈН-алатки и модули

19.09.2017 (Конгрес)
10. Светски Коморски Конгрес - 19-21.09.2017 Сиднеј, Австралија

01.11.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „Ready2GO" во САД, Канада, Чиле, Камерун и Индија

Реализирани активности

Реализирани активности на МАГРЕБ

4.4.2013 -ОДРЖАНА ЕДИНАЕСЕТТА СЕДНИЦА НА КЛУБОТ НА ФИРМИ ЗА СОРАБОТКА
СО ЗЕМЈИТЕ ОД БЛИСКИОТ ИСТОК И ОД МАГРЕБ....
На редовната седница беа презентирани информации за официјалната посета на раководството на Стопанската комора на Македонија на коморите на Иран, Азербејџан и Грузија, како и на ДЕИК - Одборот за надворешна економска соработка на Турција. На седницата, компаниите беа информирани за тековните движења во билатералната трговска размена и тенденциите во меѓусебната економска соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб. На состанокот беше избрано ново раководство на Клубот, кое што ги објави планираните активности за тековната година, како и други предложени теми. Претставник од министерството за надворешни работи  ги информираше компаниите за постоечкиот визен режим со односните земји, актуелните прилики во делот на законската регулатива и правната рамка, како и тековната имплементација на Регионалната конвенција за пан-евро-мед преференцијалното потекло.

Информација за трговската размена на Република Македонија со земјите од Блискиот Исток , МАГРЕБ и Заливот во 2012 година
Вкупната надворешно-трговска размена на Република Македонија во посочениот период со земјите од Блискиот Исток, Магреб и Заливот изнесува 61,4 милиони САД $, при што е остварен извоз во вредност од 18,2 милиони САД $ и увоз во вредност од 43,3 милиони САД $. Трговскиот дефицит изнесува 18,1 милиони САД $, додека покриеноста на увозот со извоз изнесува 41,8 %  >>> ; Прилог1; Прилог2; Прилог3; Прилог4; Прилог5; Прилог6

Вршителот на должност амбасадор на Исламската Република Иран во Република Македонија, Н.Е. А. Маџид Мозафари, во посета на Комората
- ПОДДРШКА НА ПРИВАТНИТЕ СЕКТОРИ ЗА ПОЧЕТОК НА ИНТЕНЗИВНА СОРАБОТКА
- Претседателот на Иранската комора за трговија, индустрија и рударство, во рамките на посетата на регионот, планира и посета на Стопанката комора на Македонија, со цел отпочнување развивање на трговската и други видови стопанска соработка со Македонија. Иранската комора е заинтересирана за унапредување на билатералната соработка, но преку Македонија и со ЕУ. >>>

Информации за стопанската соработка меѓу Република Македонија и Исламската Република Иран
Вкупната трговска размена на Република Македонија со Исламската Република Иран во првата половина од 2012 година достигна вредност од 1,4 милиони САД долари и тоа се должи на едностраната размена преку увозот од Иран (составен од нафтени масла и полиетилен). >>>

Извештај од одржаната 8-ма Седница на Клубот на фирми за соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб
Компаниите целосно ја поддржаа Стопанската комора на Македонија во иницијативата на запознавање на Катарската трговска  и индустриска комора и Асоцијацијата на катарските инвеститори  со инвестициони проекти на  ченките на најстарата и најбројната бизнис-асоцијација во земјава. Оваа иницијатива треба да се реализира при официјалната посета на емирот на Катар, Шеик Амад Бин Калифа Ал Танки на Република Македонија, во почетокот на јуни месец годинава, во придружба на Катарскиот инвестициски Фонд  и бизнисмени здружени во Комората и Асоцијацијата. >>>

Извештај од одржаната 7 Седница на Клубот на фирми за соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб
Преференцијална трговија, подобра билатерална правна рамка, поедноставни визни процедури, повеќе конзуларно-дипломатски претставништва, заеднички настап и мерки на поддршка на извоз во земјите на Блискиот Исток и на Евромедитеранската зона – МАГРЕБ -  се клуч за враќање на македонските компании на овој пазар - ова е оценката на Клубот на фирми за соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб... >>> , Прилог1, Прилог2Прилог3

Извештај од одржаната 6 Седница на Клубот на фирми за соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб
Како Република Македонија да ја зголеми трговската размена и стопанската соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб  - беше тема на  седницата на Клубот на фирми за соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб, при Стопанската комора на Македонија (16.9.2009 година). Повеќе...
Прилози:
.ПЛАТФОРМА ЗА ЕКОНОМСКАТА СОРАБОТКА МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И КАТАР

 •Платформа за трговска размена на Република Македонија со  земјите од Блискиот Исток и од Магреб
 •Обем на трговска размена на Република Македонија со земјите од Блискиот Исток и од Магреб (2004-2008)
 •Преземените активности на Стопанската комора на Македонија со цел поттикнување на трговската размена со земјите од  Блискиот Исток и Магреб
  .Правна рамка за остварување на економска соработка на македонија со земјите од Блискиот Исток;
 •Информација за одржување на меѓународниот саем – Проект Блиски Исток 2009, во Аман, Кралството Јордан, од 4-7 мај  2009 година

Aдминистративните формалности при аплицирање за работна виза во Големата Социјалистичка Народна Либиска Арапска Џамахирија-(Либија)
 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права