25.09.2020, Актуелно
ММФ: За закрепнување од кризата ќе треба да поминат многу години
-Кризата предизвикана од пандемијата поради корона вирусот трае подолго отколку што се очекуваше и на одредени земји ќе им бидат потребни години пред нивните економии повторно да почнат да растат, наведе првиот заменик на директорот на ММФ, Геофри Ок...
25.09.2020, Актуелно
Извештајот на Меѓународната организација на трудот (ILO), покажува дека добивката од работа е намалена за 10,7 %
Добивката од работа во услови на пандемија во првите девет месеци на годишно ниво во светот е намалена за 10,7%, односно за 3.500 милијарди американски долари, објави во средата Меѓународната организација на трудот во најновиот извештај.Во износот не...
25.09.2020, Актуелно
Колку владите на ЕУ одвојуваат за спорт и рекреација?
Во 2018 година, 27-те членки на Европската унија, според податоците од Еуростат, потрошиле 50,7 милијарди евра за рекреација и спорт. Во целост во ЕУ, главните трошоци на рекреација и спорт остануваат релативно стабилни како процент од вкупните трошо...
25.09.2020, Актуелно
Користење на јавниот превоз во земји-членки на ЕУ
Јавниот превоз е добар начин да се намалат емисиите на штетни гасови, како и метежот во урбаните средини, особено ако превозните средства користат алтернативни, почисти горива. Европската комисија силно ја охрабрува употребата на јавен превоз што мож...
25.09.2020, Актуелно
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 25.09.
25.09.1493 година, Христофор Колумбо испловил од пристаништето во Кадис на своето второ патување кон Новиот свет. 25.09.1513 година, шпанскиот истражувач Васко Нуњез де Балбо ја поминал Панама и станал првиот Европеец кој го видел Тихиот Океан.  25.0...
24.09.2020, Актуелно
КАКО ВРАБОТЕНИТЕ ДА ФУНКЦИОНИОРААТ НА НАЈВИСОКО НИВО НА ПРОДУКТИВНОСТ?
Четврток, 24 септември  2020 година, е означен како старт на Клубот на менаџери -  претприемачи за 2020 година. Причината добро позната пандемијата поради КОВИД-19 и неможноста за каква било организирање на едукативни настани со физичко присуство. Со...
24.09.2020, Актуелно
ПОДОБРИ КОМУНИКАЦИСКИ ВЕШТИНИ – КЛУЧ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРОДАЖБАТА
Во услови на сè понагласена животна и деловна динамика и недостаток на време за реализација на сите зацртани цели, дополнета со пандемијата Ковид-19 која значително ги измени начините на делување на компаниите, особено во делот на продажба и однос со...
24.09.2020, Актуелно
Шпаркасе Банка Македонија добитник на наградите Fastest Growing Corpоrate Bank North Macedonia 2020 и Fastest Growing Retail Bank North Macedonia 2020
Врз основа на спроведено рангирање на банките во Република Северна Македонија од страна на „Global Banking and Finance Review“, Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје повторно е добитник на наградите „Fastest Growing Corporate Bank North Macedonia 2020“...
24.09.2020, Актуелно
ОКТА инсталираше фотоволтаична централа на меѓународното училиште НОВА
ОКТА АД Скопје и Меѓународното училиште НОВА преку меѓусебна соработка пуштија во употреба две фотоволтаични централи поставени на покривот на двете згради на училиштето. Централите ќе произведуваат електрична енергија од обновливи извори, од која де...
24.09.2020, Актуелно
ОТВОРАЊЕ НА ГРАНИЧНИОТ ПРЕМИН МЕЏИТЛИЈА ПРИОРИТЕТ ЗА РАЗВОЈ НА РЕГИОНАЛНАТА СОРАБОТКА
На барање на бројни членки од Пелагонискиот регион, претседателот на Регионалната комора со седиште во Битола, Мирко Велковски, иницираше средба со генералниот конзул на Р. Грција во Битола, Ракинас Ахилеас.На средбата која воедно беше и прва официја...
<<  <  1    >  >>