24.10.2017 (Семинар)
МЕТОДИ И ТЕХНИКИ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИКОТ ВО ЈАВНИОТ ВО ДРЖАВНИОТ СЕКТОР СОГЛАСНО СИСТЕМИТЕ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО КВАЛИТЕТ

26.10.2017 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

27.10.2017 (Семинар)
СУДСКИ ПОСТАПКИ, ИСКУСТВА И СУДСКА ПРАКСА ВО ОБЛАСТА НА ДАНОЧНИТЕ ПРЕКРШОЦИ

30.10.2017 (Бизнис средби)
„Саем за директни бизнис средби Кошице 2017“-Словачка, 30.10.2017

31.10.2017 (Семинар)
КУПУВАЧКА МИСИЈА И ПОСЕТА НА „EXPORT WEEK 2017“ - 31.10-2.11.2017

01.11.2017 (Тренинг обука)
СО НАПРЕДНИ КОМУНИКАЦИСКИ ВЕШТИНИ ДО ПОДОБРУВАЊЕ НА ОДНОСОТ СО КЛИЕНТИТЕ, СОРАБОТНИЦИТЕ И ВРАБОТЕНИТЕ, Прага, Р.Чешка

01.11.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „Ready2GO" во САД, Канада, Чиле, Камерун и Индија

02.11.2017 (Тренинг обука)
„МЕНАЏЕРСКИ ВЕШТИНИ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ“

02.11.2017 (Семинар)
НАПРЕДЕН EXCEL – КРЕИРАЊЕ EXCEL DASHBOARD

02.11.2017 (Семинар)
Тренинг-обука: ПОДОБРУВАЊЕ НА ПЕРФОРМАНСИТЕ КАЈ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ПРОДАЖБА

02.11.2017 (Саем)
„Match4Industry Business Matching Event“ - 2-3.11.2017, Коџаели, Република Турција

02.11.2017 (Конференција)
Конференција на тема: „Предизвиците на патот кон Европската Унија“-2-3.11.2017 Будва, Црна Гора

06.11.2017 (Тренинг обука)
НАПРЕДНИ ОБУКИ ЗА КОМПАНИИТЕ НА ТЕМА:ПРИДОБИВКИ И ОБВРСКИ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЦА СО ХЕНДИКЕП

09.11.2017 (Бизнис средби)
МЕЃУНАРОДНИ БИЗНИС СРЕДБИ „RENEXPO®BIH 2017“ - 9.11.2017 Сараево, БиХ

09.11.2017 (Конференција)
Меѓународна дводневна конференција за финансирање на европски програми - Скопски Саем

09.11.2017 (Тренинг обука)
НАПРЕДНИ ОБУКИ ЗА КОМПАНИИТЕ НА ТЕМА: ПРИДОБИВКИ И ОБВРСКИ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЦА СО ХЕНДИКЕП

09.11.2017 (Тренинг обука)
НАПРЕДНИ ОБУКИ ЗА КОМПАНИИТЕ НА ТЕМА: ПРИДОБИВКИ И ОБВРСКИ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЦА СО ХЕНДИКЕП

23.11.2017 (Саем)
"24. Интернационален саем во Тирана"- 23-26.11.2017 Тирана, Р. Албанија

28.11.2017 (Бизнис средби)
„INTERNATIONAL MACHINERY AND PLANT ENGINEERING FORUM 2017“

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

17.07.2017


Актуелно  

ПРЕД БИЗНИС ЗАЕДНИЦАТА ПРОМОВИРАН ТРЕТИОТ ЈАВЕН ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ СТРАНСКИ ЕКСПЕРТИ ВО МАКЕДОНСКИ КОМПАНИИ


Проектот за ангажирање странски експерти во домашните компании е проект кој е несомнено во интерес на деловните субјекти во земјава кои имаат потреба за унапредување на деловните процеси, за воведување и користење на напредната технологија, зголемување на ефикасноста во работењето, унапредување на маркетингот и продажбата на производите и услугите, што во крајна линија би требало да резултира со унапредување на извозните активности на компаниите како основа за долгорочен раст и развој.

Од досегашните два огласа, како што информира заменикот на претседателот на Владата на РМ задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори, проф. д-р Кочо Анѓушев, услугата досега ја искористиле 96 компании, а анкетите покажуваат дека 78 отсто од нив се задоволни од странските експерти, а дури 90 отсто повторно би учествувале во проектот. - Владата ќе работи кон тоа македонските компании да се изедначат со странските во делот на субвенционирање и ќе се продолжат сите проекти што придонесуваат за зголемување на конкурентноста на македонските компании, - подвлече д-р Анѓушев.

Тој апелираше компаниите да ја искористат можноста што им се нуди за да се стекнат со драгоцени искуства на експерти од странство за подобрување на нивниот технолошки процес, организацијата на работа.

На промоцијата на третиот јавен повик, во Владата на РМ, учествуваа и министрите без ресори Зоран Шапуриќ, Зорица Апостолска, Рамиз Мерко, Аднан Ќахил, амбасадорката на Швајцарија во Македонија, претставници од стопанските комори и домашни компании корисници на странска експертска помош, како и потенцијални корисници на ваков тип поддршка.

Со објавувањето на првиот повик во 2013 година и можноста да се аплицира за користење стручна помош од странски експерти, бизнис заедницата даде поддршка на овој проект и Стопанската комора на Македонија беше активно вклучена во анимирањето на домашните компании за искористување на оваа можност. Добро е што уште при првиот повик немаше ограничување за областите за кои бизнисмените може да побараат ангажирање странски експерт, односно се излагаше во пресрет на сите што ги задоволуваат условите од огласот. Во најголем дел, странските експерти беа ангажирани во компании кои се од областа на производството на производи за широка потрошувачка, партиципираа во компании од услужната дејност и во компании од областа на технологијата, истакна Билјана Пеева-Ѓуриќ, директор во Стопанската комора на Македонија.

-Согласно сознанијата кои ние досега ги имаме, ефектите од овој проект се повеќе од позитивни, компаниите истакнуваа дека  странските експерти им помогнале во подобрување на производствениот или услужниот процес на претпријатието, дека имале придобивки во делот на маркетингот, како и во делот на процесите на анализа, планирање на дејноста, воведување на нови производи во нивните портфолија и активно работат на поголема промоција и соодветно позиционирање на производите пред се` на странските пазари, -посочи Пеева-Ѓуриќ.

Според укажувањата од компаниите - корисници на овој проект, постои дополнителен простор да се зголемат ефектите, прво околу временскиот период на ангажираност на експертите и во делот на соодветен избор на експерти согласно потребите на компаниите.

-Компаниите кои имаат предлози за унапредување на овој проект, можат истите да ги достават до стопанските комори кои навремено ќе ги проследат во Кабинетот на заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, заклучи д-р Анѓушев.

Искуството од двата циклуса говорат дека голем ќе биде бројот на домашните компании кои ќе се јават и на новиот отворен повик, односно ќе бидат дел од третиот циклус за ангажирање на странски експерти со цел да ја искористат нивната позитивна практика и искуства, а рокот за пријавување е до 29 јули 2017 година.

Повеќе информации и пристап до апликацијата, компаниите можат да добијат од следниот линк: http://stranskieksperti.gov.mk/aplikacija

Билјана Пеева-Ѓуриќ 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права