28.01.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
НОРМАЛИЗАЦИЈАТА НА ЕКОНОМСКИТЕ ОДНОСИ ЌЕ ДОНЕСЕ ПЕРСПЕКТИВА ЗА ЗБ6
Сафет Герџалиу, генерален секретар на Коморскиот инвестициски форум на шестте земји од Западен Балкан (ЗБ6)Сведоци сме на горчливата реалност што се создава на Западен Балкан, каде што популизмот и обидот да се разубави минатото ја уништуваат иднинат...
17.01.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ОСИГУРИТЕЛНИОТ ПАЗАР ВО ЗЕМЈАТА ВО 2020-ТА ГОДИНА
Ѓорѓе Војновиќ, претседател на Здружението на финансиски организации, во Стопанската комора на Македонија и главен извршен директор на „Триглав осигурување“ АД – СкопјеПовеќето предизвици со кои се соочуваме во осигурителната индустрија доаѓаат од с...
08.01.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
БАРАЊА НА БИЗНИС СЕКТОРОТ ОД ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН
Ирена Јакимовска, претседател на Регионалната комора со седиште во Прилеп при Стопанската комора на Македонија и сопственик на компанијата „Комфи Ангел“ од Прилеп Бизнис секторот од Пелагонискиот регион бара соработка со институциите, подобра инфраст...
30.12.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
Преземено интервју на Претседателот Азески за factor.mk - Бизнисот е ранлив на неизвесност, без право нема да функционираме
Вели дека нема задршка да каже се што мисли и дека сето тоа јасно им го кажува и на бизнисмените кои ги застапува, но и на политичарите со кои е упатен да комуницира кога тие бараат да го слушнат мислењето на бизнисот. Не секогаш нивните ставови биле...
23.12.2019, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
Интервју на д-р Глигор Бишев, Претседател на УО на „Шпаркасе Банка Македонија„ АД Скопје и еден од потпретседателите на Стопанската комора на Македонија дадено за дневниот весник – ВЕЧЕР: Малото е поубаво – „мики маус” економијата е пофлексибилна ако се реформира
Македонската економија во 2019 година се врати на својата „нормална патека“ на економски раст. Растот од 3-4 насто е природната стапка на економски раст што е детерминиран од нивото на инвестициите во приватниот сектор, неговата ефикасност, здравоста...