06.12.2019, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
ПЛАН НА САУДИЈЦИТЕ: Во пустина ќе никне град
Проектот зад кој стои принцот Мухамед бин Салман е вреден 500 милијарди долари. Во градот ќе може да се организираат трки во формула еден и бокс мечеви. Градот треба да биде завршен до 2030 година. Кога ќе биде готов, тој ќе функционира независно од ...
29.11.2019, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
ИКЕА инвестира во обновливи извори на енергија
Повеќе од 400 компании, вклучуваќи ги ИКЕА, Х&М, Кока-Кола и Сони, се обврзаа да ја поддржат иницијативата на Обединетите нации за ограничување на глобалното затоплување.Во таа насока, шведскиот гигант на продавници за мебел ИКЕА вложува 100 милиони ...
15.11.2019, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
Интервју со Борис Тримчев: Да се искористат добрите практики од швајцарскиот модел и да се прилагодат на македонските услови
Борис Тримчев, претставник на Е4Е@мкСтручните занимања нудат одлични можности за вработување и кариерен развој. Сепак, евидентна е потребата од унапредување на стручното образование во земјава. Проектот Образование за вработување во Северна Македониј...
04.11.2019, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
ЗЕМЈИ СО НАЈГОЛЕМО ВЛИЈАНИЕ ВРЗ РАСТОТ НА ГЛОБАЛНИОТ БДП СЛЕДНИТЕ ПЕТ ГОДИНИ
Глобалната економија, оптоварена со тензиите предизвикани од трговските војни и зголемената економска неизвесност, може да забележи остар пад на економскиот раст во текот на следните пет години, проценуваат светските експерти. Стапката на раст на Кин...
14.10.2019, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
КАКО ДА СЕ ВРАТИ ЗАГУБЕНАТА ГЕНЕРАЦИЈА ИСЕЛЕНИЦИ И ШТО ПРЕЗЕМА ДРЖАВАТА ПО ОВА ПРАШАЊЕ
Се поголемото внимание што се посветува на иселувањето на младите е сосема разбирливо со оглед на интензитетот на емиграцијата и обесхрабрувачките изгледи за демографската иднина на една земја. Сепак, повеќе видливи резултати ќе бидат тешко да се пос...
19.09.2019, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
Љубљана на пат да стане првиот европски град без отпад
Селекцијата во собирањето на био отпадот до 2023 година ќе стане законска обврска во цела Европа, но Љубљана се развивала во овој правец многу порано. Имено, се започнува уште во 2002 година со одвојувањето на хартија, стакло и пластика во контејнери...
04.09.2019, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
Виена е најпријатниот град за живеење во светот
Виена е најпривлечниот град за живеење и за посета во светот, се наведува во класификацијата на „Економист интелиџенс јунит” за 2019 година. Австриската престолнина втора година по ред е пред Мелбурн, а Париз е подолу на листата поради протестите на ...
16.08.2019, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
КАНАДСКА КОМПАНИЈА ГО ПРЕТВОРА ПЛАСТИЧНИОТ ОТПАД ВО ДИЗЕЛ И БЕНЗИН
Канадската компанија Sparta Group успешно го спроведува пилот проектот Phoenix и од сеприсутниот пластичен отпад произведува дизел гориво и бензин.Компанијата денес објави дека проектот веќе дава резултати и дека добиеното гориво веќе го користи за ...
14.08.2019, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
НАЈБОТАТОТО СЕМЕЈСТВО ВО СВЕТОТ ЗАРАБОТУВА 70.000 ДОЛАРИ ВО МИНУТА
Семејството Волтон, сопственици на најпознатиот малопродажен синџир Walmart, располага со над 190 милијарди долари. По направена анализа на Bloomberg, за еден час ова семејство заработува дури 4,2 милиони долари или 70.000 долари во минута. Утре ќе б...