29.05.2017 (Семинар)
ВИДОВИ ДОКАЗИ СОГЛАСНО ЗАКОНОТ ЗА ПАРНИЧНАТА ПОСТАПКА

30.05.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема: Водење на е-деловодник и негово усогласување со рачно водење на деловодник имплементирајќи ги најновите измени на Законот за архивски материјал

31.05.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар: RBT-RISK BASED THINKING - УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИК ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ВРЗ ОСНОВА НА АНАЛИЗИ/РАЗМИСЛУВАЊА ЗА МОЖНИ РИЗИЦИ

31.05.2017 (Семинар)
MUSIC & MANAGEMENT - Live Piano performance -

01.06.2017 (Семинар)
АНАЛИЗА НА СТРЕСОГЕНИТЕ ФАКТОРИ ПОВРЗАНИ СО РАБОТАТА И СИНДРОМОТ НА СОГОРУВАЊЕ И ПЛАНИРАЊЕ И ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ОРГАНИЗАЦИСКИ ИНТЕРВЕНЦИИ

06.06.2017 (Саем)
7. МЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА ЕНЕРГЕТИКА „ЕНЕРГА 2017“ - 6 - 8.06.2017 Сараево, БиХ

06.06.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар: ФИНАНСИСКА АНАЛИЗА СО ПРИМЕНА НА EXCEL

14.06.2017 (Семинар)
Успешно подготвување електронски понуди, користење на ЕСЈН-алатки и модули

19.09.2017 (Конгрес)
10. Светски Коморски Конгрес - 19-21.09.2017 Сиднеј, Австралија

01.11.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „Ready2GO" во САД, Канада, Чиле, Камерун и Индија

Бизнис-настани

24.03.2017 - 26.03.2017


Семинар Хотел „Гардениа“ - Банско,  Бугарија

Советување на тема:ПОИМ И СОДРЖИНА НА ТУЖБА, ДЕФИНИЦИЈА И УСЛОВИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ТУЖБА ЗА УТВРДУВАЊЕ КАКО ПОСЕБЕН ВИД НА ТУЖБА ОД ЧЛЕН 177 ОД ЗАКОНОТ ЗА ПАРНИЧНА ПОСТАПКА, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА ТУЖБА ВО РАБОТНИ СПОРОВИ


 Советување на тема:


ПОИМ И СОДРЖИНА НА ТУЖБА, ДЕФИНИЦИЈА И УСЛОВИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ТУЖБА ЗА УТВРДУВАЊЕ КАКО ПОСЕБЕН ВИД НА ТУЖБА ОД ЧЛЕН 177 ОД ЗАКОНОТ ЗА ПАРНИЧНА ПОСТАПКА, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА ТУЖБА ВО РАБОТНИ СПОРОВИ
ПРЕД СУДОВИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

24-26 март 2017 година
Хотел „Гардениа“ - Банско, Р. Бугарија (
www.parkhotelgardenia.com)

Стопанската комора на Македонија од 24 до 26 март  2017 година во хотелот „Гардениа“ – Банско, Република Бугарија, организира советување на тема: Поим и содржина на тужба, дефиниција и услови за поднесување тужба за утврдување како посебен вид на тужба од член 177 од Законот за парнична постапка, со посебен осврт на тужба во работни спорови пред судовите во Република Македонија.
Советувањето е наменето за сите вработени во правните служби, адвокатите и правни практичари кои се инволвирани во судски постапки поврзани со работни спорови, менаџери во компаниите, управители на друштва, вработени во секторите за управување со човечки ресурси, како и за сите останати кои сакаат да го надградат своето знаење или истото да го потврдат во делот на работните спорови.
Организираност на советувањето:
Ова дводневно советување е организирано по принцип на тренинг-обука, со цел  учесниците низ предавања и практични примери од пракса да се стекнат со нови и да ги унапредат постојните знаења во областа на работните спорови.
Теми кои ќе се обработуваат на советувањето

ПРВ ДЕЛ:
- Поим, дефиниција и услови за поднесување тужба за утврдување според член 177 од Законот за парнична постапка (ЗПП);
- Позитивна и негативна (деклараторна) тужба;
- Правен интерес за поднесување тужба;
- Утврдување на правен однос и утврдување на факти;
- Релевантна судска пракса.

ВТОР ДЕЛ:
- Работен спор и неговите појавни облици;
- Претходна постапка на работодавецот во работните спорови;
- Процесни правила од ЗПП кои се од суштинско значење за работните спорови;
- Жалбена постапка и постапка во вонредни правни лекови;
- Постапување по извршни судски одлуки;
             
Предавачи:

-м-р Андреј Димовски, судија во Основен суд Скопје 2 – Скопје. Почетоците на  своето професионално искуство го започнува во Унијата на независни автономни синдикати на Македонија,  подоцна во  Основен суд Скопје 1 – Скопје,  а од 2006 година се вработува во Министерството за финансии на Република Македонија, во Сектор за второстепена управна постапка, управни и судски спорови, каде што работи се` до 2010 година кога преминува во Владата на Република Македонија, како раководител на Одделението за правни работи во Генералниот секретаријат.  Од 2012 година до денес работи како судија, а од 2016 година претседател на Здружението на судии на Основен суд Скопје 2 – Скопје;
-Бобан Трајковски, адвокат од Адвокатското друштво „Доминус Јурис“ – Куманово, каде работи во сите одбласти од правото, но пред се` во граѓанскиот дел и постапките во работните односи.

Аранжман:
Сместување и превоз:
- Цената за сместување во двокреветна соба, по учесник, изнесува 8.060 денари.
- Цена за сместување во еднокреветна соба изнесува 9.920 денари.

Котизација за советувањето:
- Котизацијата за дводневното советување изнесува 4.000 денари + 18% ДДВ (4.720 денари).
- Секој втор и нареден учесник добива 10% попуст на котизацијата.
Во цената на аранжманот е вклучено:
- превоз на релација Скопје – Банско - Скопје со високо туристички автобус  (тргнување на 24 март 2017 година во 6:15 часот и враќање  на  26 март 2017 година година  во попладневните часови) ;
- 2 ноќевања на база на полупансион во хотелот „Гардениа“ – Банско, Р.Бугарија (www.parkhotelgardenia.com );
- организација на советувањето;
- организација на патувањето;
- кафе и освежување за време на паузите;
- користење на конференциска сала;
- користење на СПА услугите во хотелот;
- организирана посета од 2 часа на Благоевград.
Во цената на аранжманот не е вклучено:
• патничко осигурување и индивидуални факултативни трошоци.

*Последен рок за пријавување е 10 март 2017 година.
*Плаќањето на аранжманот е најдоцна до 10.3.2017 година, со што ќе се смета дека е потврдена резервацијата.
*Во случај на откажување на арнжманот после 10.3.2017 година, уплатените средства за аранжманот не се враќаат.
*Пријавувањето за советувањето после 11.3.2017 година  ќе зависи од распложливите капацитети на хотелот „Гардениа“.

Во Прилог: Агенда, Програма и Пријавен лист.

За сите учесници на советувањето ќе биде обезбедено:
- работен материјал;
- сертификат.


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова
Тел: ++ 389 2 3244074
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: beti@mchamber.mk

Контакт: Ивона Каранфиловска
Тел: ++ 389 2 3244084
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: ivona@mchamber.mk


 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права