28.05.2018 (Семинар)
ОБУКА НА СТРУЧЕН И ДРУГ КАДАР (МЕНТОРИ) ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ ПРАКТИЧНА ОБУКА КАЈ РАБОТОДАВАЧИТЕ

29.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: ПЛАТА И ДОДАТОЦИ НА ПЛАТА И ДРУГИ НАДОМЕСТОЦИ ОД РАБОТЕН ОДНОС

29.05.2018 (Семинар)
УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА (Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија)

29.05.2018 (Семинар)
Организација на логистичка поддршка, контрола на работните активности и планови, управување со call центри, телефонска продажба и cold calls, агентска продажба и унапредување на комуникациски канали

30.05.2018 (Семинар)
ЕМПАТИЧНА ПРОДАЖБА - Нова перспектива на продажбата

30.05.2018 (Форум)
Бизнис форум: Франција – Балкан 2018-30.05-01.06.2018, Белград

31.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:ОПТИМИЗАЦИЈА НА ЗАЛИХИ – МОДЕЛИ НА УПРАВУВАЊЕ СО ЗАЛИХИ

31.05.2018 (Инфо сесија)
ЈАВНО-ПРИВАТЕН ДИЈАЛОГ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА РЕГУЛАТИВАТА И НАЧИНОТ НА СПРОВЕДУВАЊЕ НАДЗОР НАД ПАЗАРОТ

11.06.2018 (Саем)
САЕМ ЗА ГРАДСКО ПЛАНИРАЊЕ, УРЕДУВАЊЕ И ГРАДСКА ЧИСТОТА „TECMA 2018“

11.06.2018 (Семинар)
АНАЛИЗА НА МРЕЖНИОТ СООБРАЌАЈ СО ПОМОШ НА АЛАТКАТА WIRESHARK

12.06.2018 (Семинар)
ДИГИТАЛЕН ПР – КРЕИРАЊЕ ВЕСТИ СО ВРЕДНОСТ

12.06.2018 (Бизнис средби)
БИЗНИС СРЕДБИ во рамки на "CeBIT", 12-15 јуни 2018 Хановер, Германија

12.06.2018 (Форум)
„MINEX EUROPE 2018“- 3. ЕВРОПСКИ ФОРУМ ЗА РУДАРСТВО И ИСТРАЖУВАЊЕ - 12-14.06.2018 СКОПЈЕ

13.06.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар:RBT-RISK BASED THINKING - УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИК ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ВРЗ ОСНОВА НА АНАЛИЗИ/РАЗМИСЛУВАЊА ЗА МОЖНИ РИЗИЦИ

19.06.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ЕНЕГРА 2018“ 21 јуни 2018 Сараево, БиХ

20.06.2018 (Семинар)
Судски спорови кои произлегуваат од постапките пред управните органи поврзани со Законот за приватизација на градежно земјиште, Законот за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти и Законот за денационализација

21.06.2018 (Семинар)
Eднодневен семинар:ЈАВНИ НАБАВКИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ - КОНЦЕПТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА И ТРАНСПАРЕНТНОСТА ВО ЦЕЛИОТ СИСТЕМ, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА НОВИНИТЕ ВО НАЦРТ-ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ

21.06.2018 (Семинар)
СОВРЕМЕНИ ТРАНСПОРТНИ ЛОГИСТИЧКИ СИСТЕМИ И РЕШЕНИЈА

07.11.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби ЈИЕ ИТ САМИТ 7-9 ноември 2018 Нови Сад, Србија

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

15.05.2018


Актуелно  

ПРЕДИЗВИЦИ ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА НА МАКЕДОНСКИТЕ КОМПАНИИ – ПРЕЗЕНТИРАН СОФТВЕРОТ „FLEX АP“ ЗА ПАМЕТНИ ФАБРИКИ


Компаниите секојдневно се соочуваат со предизвиците на дигиталната трансформација и потребата да се користат дигитални технологии за да се забрза нивниот раст, како и да се иновираат процесите, производите и услугите, со цел истите да се приспособат на новите генерации потрошувачи.

Во таа насока, во Стопанската комора на Македонија, на 15 мај 2018 година, беше организирана презентација на софтверот „Flex Аp“ за паметни фабрики, како заеднички проект на компанијата „Сим Инвест Трејд“ од Македонија, „Kowla Group“ од Хрватска и „Flex Ap“ од Италија, којшто врз основа на иновативната „Siemens Mindsphere Platform“ овозможува во компаниите да се воспостави „Cyber-Physical System“ во нивните производни еко-системи, така што секој уред е поврзан со меѓусебно поврзана инфраструктура, со цел да може секој од поврзаните уреди да ги искористи сите услуги со висока додадена вредност.

Паметното производство (Индустрија 4.0) се однесува на заедничко усвојување на дигитални технологии и алатки кои можат да ја зголемат интерконекцијата и соработката на ресурсите (материјалните средства, луѓето и информациите) кои се користат во оперативните процеси, како внатрешно, така и во целиот синџир на создавање на вредноста. Дигиталните иновации создаваат можности за унапредување на конкурентноста и ефикасноста на компаниите, а може да се применуваат во различни области – смарт објекти за следење на процесите, „Big Data“ за поддршка при управување со системот за квалитет, напредна автоматизација на интерната логистика, како и користење на „Cloud“ - платформи за соработка во извршните процеси.

Пред присутните беше презентирано софтверското решение, наменето за максимизирање на продуктивноста и ефикасноста на работните процеси во компаниите. Господинот Филип Симоновски од компанијата „Сим Инвест Трејд” посочи дека не станува збор за комерцијално стандардизирани производи со стандардно поставени пакети по избор, туку дека станува збор за решенија скроени по мерка, кои ги земаат предвид потребите на клиентот. Софтверското решение, кое обезбедува систем за следливост и системска интеграција, придонесува за дигитализација на работниот тек и на процесите, преку интеграција на производниот систем, развој на производниот софтвер, креирање решенија за одржување и поддршка, планери за производство, како и организациски и колаборативни системи. Исто така, беше посочено дека ова софтверско решение може да придонесе за оптимизација на енергетската ефикасност, оптимизација на магацините за резервни делови и оптимизација на производните процеси, анализа на условите за работа на машините, како и предвидливост за нивното одржување.

д-р Татјана Штерјова 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права