21.02.2017 (Семинар)
МЕДИЈАЦИЈАТА КАКО ЕФИКАСЕН НАЧИН НА РЕШАВАЊЕ НА СПОРОВИТЕ

22.02.2017 (Конференција)
Конференција по повод отпочнувањето на Проектот „Центар за вработување на лица со хендикеп“

22.02.2017 (Презентација)
ПОКАНА ЗА БЕСПЛАТНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА - „ИНВЕСТИРАЊЕ ВО ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ ВО ХОТЕЛИТЕ,ОСВЕТЛУВАЊЕ, BMS-УПРАВУВАЊЕ И ФИНАНСИРАЊЕ ЗА ПОГОЛЕМА КОНКУРЕНТНОСТ“

23.02.2017 (Семинар)
ПОДИГНУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА ПРЕТСТАВНИЦИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА СИНДИКАЛНИТЕ ПРЕТСТАВНИЦИ ВО КОМПАНИИТЕ

23.02.2017 (Семинар)
УТВРДУВАЊЕ И НАПЛАТА НА ЛОКАЛНИТЕ ДАНОЦИ, ТАКСИ И ДРУГИ НАДОМЕСТОЦИ СОГЛАСНО ЗАКОНОТ ЗА ДАНОЦИТЕ НА ИМОТ

24.02.2017 (Семинар)
ОПТИМИЗАЦИЈА НА ПРОИЗВОДСТВОТО И ПРОЕКТЕН МЕНАЏМЕНТ

27.02.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ Mobile World Congress“ Барселона

27.02.2017 (Саем)
Enterprise Europe Network Македонија при Стопанската комора на Македонија ви овозможува да воспоставите контакти со нови деловни партнери Бизнис средби на Саемот „Mobile World Congress“

28.02.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар: Правните институти од работните односи

02.03.2017 (Саем)
6. Меѓународни денови на енергетиката и инвестициите, 2 - 3.03.2017-Нови Сад, Р. Србија

02.03.2017 (Семинар)
Бесплатен еднодневен семинар на тема: УТВРДУВАЊЕ И НАПЛАТА НА ЛОКАЛНИТЕ ДАНОЦИ, ТАКСИ И ДРУГИ НАДОМЕСТОЦИ СОГЛАСНО ЗАКОНОТ ЗА ДАНОЦИТЕ НА ИМОТ

03.03.2017 (Семинар)
ОПТИМИЗАЦИЈА И УРЕДУВАЊЕ НА РАБОТНОТО МЕСТО ПО 5С МЕТОДОЛОГИЈАТА

07.03.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема: РЕГИСТРАЦИЈА НА ХЕМИКАЛИИТЕ

09.03.2017 (Семинар)
Бесплатен еднодневен семинар на тема: УТВРДУВАЊЕ И НАПЛАТА НА ЛОКАЛНИТЕ ДАНОЦИ, ТАКСИ И ДРУГИ НАДОМЕСТОЦИ СОГЛАСНО ЗАКОНОТ ЗА ДАНОЦИТЕ НА ИМОТ

16.03.2017 (Саем)
14. МЕДИТЕРАНСКИ САЕМ ЗА ЗДРАВА ХРАНА, ЛЕКОВИТИ БИЛКИ И ЗЕЛЕНИ КУЛТУРИ- 16-19.03.2017 Дубровник, Р. Хрватска

16.03.2017 (Саем)
„WIN EUROASIA Automation“- Саем на автомобилската индустрија 16-19.03.2017

16.03.2017 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „ISH 2017 Brokerage Event “- (енергетски сектор, животна средина и вода)

17.03.2017 (Саем)
„AGROTECH“- 23. Меѓународен саем за земјоделски технологии, 17-19.03.2017- Киелце, Р. Полска

17.03.2017 (Настан)
Повик за учество на обуки и меѓународни деловни средби на мали и средни претпријатија од Македонија

21.03.2017 (Семинар)
МЕДИЈАЦИЈАТА КАКО ЕФИКАСЕН НАЧИН НА РЕШАВАЊЕ НА СПОРОВИТЕ

22.03.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема: БАРАЊА И ПРОВЕРКИ НА ПОТРОШУВАЧИТЕ И ДОБАВУВАЧИТЕ ВО СИНЏИРОТ НА БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНАТА

02.04.2017 (Конференција)
"ГОДИШЕН ИНВЕСТИЦИСКИ СОБИР"- Тема: Меѓународните инвестиции и конкуренцијата,2-4.4.2017- ДУБАИ, УАЕ

06.04.2017 (Бизнис средби)
Бизнис-средби „INDUSTRYMATCHMAKING – IMM 2017“ 6 април 2017 година, Софија, Република Бугарија

12.04.2017 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Building Europe 2017“ - (градежен и енергетски сектор)

24.04.2017 (Бизнис средби)
„Global Business & Markets“ 24-28 април 2017 година во Хановер, Германија

09.05.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ИКТ пролет во Европа 2017" 9-10 мај 2017 година во Луксембург

15.05.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ AgroB2B@NSFair " на 15 мај 2017, во Нови Сад, Србија

17.05.2017 (Бизнис средби)
Конференција и меѓународни деловни средби „THE FUTURE OF BUILDING“

Бизнис-настани

17.03.2017 - 17.03.2017


Настан  

Повик за учество на обуки и меѓународни деловни средби на мали и средни претпријатија од Македонија


Повик за учество на обуки и меѓународни деловни средби
на мали и средни претпријатија од Македонија
во рамки на ЕУ проектот "Ready2Go"
пријавување на www.b2match.eu/ready2go
најдоцна до 17 март 2017 година

Стопанската комора на Македонија во организација со Европската мрежа на претприемачи (ЕЕН), ве покануваат да учествувате во активностите на проектот "Ready2Go" (EASME / COSME / 2015/028), подржан од страна на Европската комисија (ЕК) и Европската агенција за мали и средни претпријатија (EASME), наменет за малите и средните претпријатија од Европа.

Оваа иницијатива на пилот-проектот "Ready2Go"  има за цел да ги поддржи динамичните мали и средни претпријатија (МСП), од Европа во нивната интернационализација, со цел истите да учествуваат и да се натпреваруваат во ЕУ земјите и на уште 5 дополнителни целни пазари, и тоа во Камерун, Канада, Чиле, Индија и САД.

Секое мало и средно претпријатие од Македонија може да учествува во активности во максимум 2 земји. За секоја земја од групата на учесници ќе бидат составени од околу 20-30 компании од следните целни сектори:

1. Агро-храна;
2. Биотехнологии;
3. Хемиска индустрија;
4. Занаетчиство (керамика, накит, украси, кројачи, керамика);
5. Креативни индустрии (филм, радио, телевизија, издаваштво,  дигитални медиуми, музика, рекламирање, фотографија, дизајн, игри и дигитална анимација);
6. Животна средина;
7. Здравствена заштита и лекови;
8. ИКТ;
9. Интелигентна енергија (обновливите извори на енергија и енергетска ефикасност);
10. Нано и микро-технологии (нанотехнологија, микро-и наноелектроника, напредни материјали, индустриски биотехнологија, напредни системи за производство и фотоника);
11. Материјали (композити, керамика, лакови, метали, пластика, полимери, био-материјали) ;
12. Трговија и услуги;
13. Одржливо градежништво;
14. Текстил и мода;
15. Дрвна индустрија и мебел.

Учеството на малите и средните претпријатија од Македонија е бесплатно. Проектот покрива дел трошоците за превоз и сместување, а дел од истите трошоци се на товар на учесниците и тоа:

-за секое колективно учество на обука во Европа, проектот обезбедува надоместок до €900,00 за трошоци за патување и хотелско сместување само за 1 лице од 1 компанија;

-за секои меѓународни деловни средби (Б2Б) кое ке биде организирано надвор од Европа, се обезбедува надоместок до € 750,00 за трошоци за патување за 1 лице од 1 компанија, односно до 50% проектот ги покрива само патните трошоци. Сите други трошоци (хотелско сместување, локален превоз, и други видови на трошоци) ќе бидат на товар на избраните учесници.

Проектот на корисниците ќе им понуди можности за учество во следниве активности:

- индивидуална обука и тренинг програма за развој на бизнис план за интернационализација;
- колективни обуки во пет одбрани ЕУ земји;
- учество во најмногу до 2 меѓународни деловни средби (Б2Б) од можни пет (Б2Б) во 5 избрани ЕУ земји, вклучително и во фазата за вмрежување на далечина. Вмрежувањето на  далечина (matchmaking) се состои од он-лине состаноци кои ке се одржуваат на самата платформа пред секој настан и ке траат од 3 до 6 месеци. Целта на овие виртуелни он-лине состаноци е да се постигнат напредни преговори меѓу компаниите кои ке учествуваат во заеднички договор со колегите од целните пазари.

Доколку сакате да се пријавите и да учествувате на овој повик на проектот "Ready2Go", ве молиме да се регистрирате електронски на следната веб-страна: www.b2match.eu/ready2go, најдоцна до 17 март 2017 година.

Успешно избраните кандидати ке бидат контактирани од страна на кординаторите на проектот кон крајот на мај 2017 година и ке треба да пополнат неколку документи:

1. задолжителен он-лине формулар за аплицирање
https://www.b2match.eu/ready2go/sign_up; и

2. да достават лична изјава потпишана од законски застапник во кој се наведува дека ги исполнуваат сите критериуми за подобност за аплицирање (SELF-DECLARATION OF FULFILLMENT OF THE ELIGIBILITY CRITERIA) –
https://www.b2match.eu/system/ready2go/files/Ready2Go-Call_for_Applicants-Self_Declaration.pdf?1485870905

Повеке информации за проектот може да се најдат на официјалната веб-страница на проектот (www.b2match.eu/ready2go), и на веб-страницата на кординаторот на проектот (www.promos-milano.it).


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт: Ирена Мојсовска
Тел: ++ 389 2 3244009
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: irena@mchamber.mk

Контакт: Сања Николова
Тел: ++ 389 2 3244091
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: sanja@mchamber.mk


 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права