НАЈГОЛЕМ МЕСЕЧЕН ПАД НА ЦЕНИТЕ НА НАФТА ВО ИСТОРИЈАТА

   

➤ Вести (23.03.2020)
👁 Прочитано: 2351


НАЈГОЛЕМ МЕСЕЧЕН ПАД НА ЦЕНИТЕ НА НАФТА ВО ИСТОРИЈАТА

Цените на нафтата на светските пазари скоро се преполовија во март, што укажува на рекорден месечен пад на нивните цени во историјата.

Брент нафтата започна во март со цена поголема од 50 долари, а сега 159-литарски барел нафта од Северно Море вреди само 27 долари.

Се појавува се поголем вишок на резерви на нафта.

По спорот помеѓу Саудиска Арабија и Русија, картелот ОПЕК плус од април повеќе нема да се обврзува за намалување на квотите за црпење, а Саудиска Арабија и Русија се подготвуваат за искористување на сите расположливи капацитети.

Превземено од: Денар.мк