21.02.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ИТАЛИЈА ПОЗИТИВЕН ПРИМЕР ЗА СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ ВО ИНДУСТРИЈАЛИЗАЦИЈАТА
Партнерскиот однос со Италија ни е потребен, не само затоа што Италија е многу интересна за нас, туку и како партнер за настап на трети пазари. Но, тоа што е особено значајно, е дека оваа медитеранска земја сите овие години била водечка држава, и по ...
20.02.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
Купувачки мисии за клиенти од Блискиот Исток и Северна Африка преку Клубот на извозници
Глигор Цветанов, претседател на Клубот на извозници при Стопанската комора на Македонија и извршен директор на „Макпрогрес“ - ВиницаНовата 2020 година започна со надеж дека набрзо има можност да бидеме интегрирани во европското семејство, каде што ни...
14.02.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
СРЕДЕ СЕКОЈА ТЕШКОТИЈА ЛЕЖИ МОЖНОСТ
- ШТО СОДРЖАТ НОВИНИТЕ НА НОВИОТ ПРЕДЛОГ-ЗАКОН ЗА МЕДИЈАЦИЈА И КАКВА Е СИТУАЦИЈАТА ДО СЕГА СО БРОЈОТ НА ПРЕДМЕТИ РЕШЕНИ ПО ПАТ НА МЕДИЈАЦИЈА? Д-р Јелисавета Георгиева-Јовевска, потпретседател на Стопанката комора на Македонија Новиот Предлог-закон за...
13.02.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ПРОЛОНГИРАЊЕТО НА КРИЗАТА И ОДЛОЖУВАЊЕ НА ПОЧЕТОКОТ НА РАБОТАТА НА КИНЕСКИТЕ ФАБРИКИ - ЗАКАНА И ЗА ДОМАШНОТО ПРОИЗВОДСТВО
Виктор Мизо, генерален менаџер на „КОСТАЛ МАКЕДОНИЈА“ и претседател на Асоцијацијата на странски компании со технолошки напредно производство при Стопанската комора на Македонија Епидемијата од корона вирусот која започна во провинцијата Хубеи во Ки...
11.02.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ПОДДРШКАТА ВО АГРОСЕКТОРОТ ДА СЕ ФОКУСИРА КОН НОСИТЕЛИТЕ НА ИЗВОЗОТ
Ѓорѓи Петрушев, претседател на Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија при Стопанската комора на Македонија Преработувачката индустрија допрва треба да го најде својот пат кон извозот и конкурентноста. Мерките што се применуваат за п...