23.01.2019 (Семинар)
Еднодневен семинар: ИНТЕГРАЦИЈА НА МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЈАТА СО ОПШТЕСТВЕНАТА ОДГОВОРНОСТ НА КОМПАНИИТЕ

25.01.2019 (Семинар)
МАРКЕТИНГ ТРЕНДОВИ И АЛАТКИ ЗА 2019 ГОДИНА - КАКО ДА БИДЕТЕ ВО ЧЕКОР СО СВЕТСКИОТ НАПРЕДОК?

25.01.2019 (Повик)
LETTER OF INVITATION for all interested students, graduates etc., to obtain Internships in Macedonian SME’s, related to Activity V.3 “Developing specific custom industry projects in selected DSMEs”

29.01.2019 (Семинар)
УПРАВУВАЊЕ СО ОПАСНИ МАТЕРИИ И ОПАСЕН ОТПАД, СОБИРАЊЕ И ОТСТРАНУВАЊЕ, СКЛАДИРАЊЕ И ДЕПОНИРАЊЕ, РЕЦИКЛИРАЊЕ, ГОРЕЊЕ, КРИТИЧКИ ТОЧКИ И „CASE STUDY“

29.01.2019 (Семинар)
Задолжителни елементи на договорот за вработување, можност за измена на договорот за вработување во делот на плата, работни задачи, забрана за работа на работодавачот, заштита од мобинг преку инспекциски надзор

30.01.2019 (Тренинг обука)
ОБУКА И РАЗВОЈ НА ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ –КРЕИРАЊЕ НА ДОДАДЕНА И УПОТРЕБЛИВА ВРЕДНОСТ ЗА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

30.01.2019 (Семинар)
ПРИСТАП ДО ФИНАНСИИ, ВЕШТИНИ И ОРГАНИЗАЦИЈА – ПРЕДУСЛОВ ЗА УСПЕШНА КОМПАНИЈА

31.01.2019 (Семинар)
ТЕЛЕФОНСКА ПРОДАЖБА (TELESALES)

31.01.2019 (Семинар)
Најнови измени на Законот за јавни набавки - НОВИ ПРАВИЛА ЗА УЧЕСТВО ВО ЈАВНИТЕ НАБАВКИ

01.02.2019 (Семинар)
Планирање, анализа, организација и реализација на работењето во писарница, преку управување со списите и актите во согласност со потребите на организацијата

14.02.2019 (Семинар)
Еднодневен семинар:DATA MINING КОНЦЕПТИ И ТЕХНИКИ КАКО ОСНОВА НА БИЗНИС АНАЛИЗА

19.02.2019 (Тренинг обука)
ОБУКА НА СТРУЧЕН И ДРУГ КАДАР (МЕНТОРИ) ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ ПРАКТИЧНА ОБУКА КАЈ РАБОТОДАВАЧИТЕ

19.02.2019 (Тренинг обука)
Дводневна обука на тема:СТРАТЕГИСКО ПЛАНИРАЊЕ СО ПРИМЕНА НА SWOT МАТРИЦА И КАРТАТА НА ВРАМНОТЕЖЕНИ РЕЗУЛТАТИ (КВР)

21.02.2019 (Семинар)
Најнови измени на Законот за јавни набавки - НОВИ ПРАВИЛА ЗА УЧЕСТВО ВО ЈАВНИТЕ НАБАВКИ

26.02.2019 (Семинар)
УПРАВУВАЊЕ СО ПРОИЗВОДСТВОТО

27.02.2019 (Тренинг обука)
ПОДОБРУВАЊЕ НА ОРГАНИЗАЦИСКАТА УСПЕШНОСТ ПРЕКУ ПОДОБРУВАЊЕ НА ОРГАНИЗАЦИСКАТА КОМУНИКАЦИЈА

03.03.2019 (Советување)
ГРАДЕЊЕ СИЛНИ ОРГАНИЗАЦИСКИ ТИМОВИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ПРЕДИЗВИЦИ НА РАБОТНОТО МЕСТО

11.04.2019 (Бизнис средби)
Mеѓународни деловни средби за стартап, мали и средни компании од Источна Европа во Диселдорф, Германија

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

11.01.2019


Актуелно  

ОДРЖАНА РАБОТНА СРЕДБА НА ГРУПАЦИЈАТА ЗА ОРУЖЈЕ И ОПРЕМА СО МИНИСТЕРКАТА ЗА ОДБРАНА, РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА


Групацијата за оружје, опасни и експлозивни материи, пиротехнички средства и опрема за воена и цивилна намена при Стопанската комора на Македонија на 10.01.2019 година, во Министерството за одбрана на Република Македонија, одржа работна средба со министерката за одбрана на Република Македонија, Радмила Шекеринска и претставници на Министерството.

Шеќеринска

На работната средба се дискутираше за перспективите на компаниите од наменската индустрија и трговијата со оружје и воена опрема од аспект на зачленувањето на Република Македонија во НАТО, придобивките од евроатлантските интеграции и можностите за развој на деловна соработка во рамките на споменатата воена организација.

Членките на Групацијата истакнаа дека средбите од ваков карактер, како и континуираната соработка на Групацијата и Министерството се од особена важност за согледување на капацитетите, потенцијалите и можностите за натамошен развој на наменската индустрија во земјата, како и деловната активност поврзана со прометот на оружје и воени средства, остварување соработка во рамките на Северноатлантската алијанса и информирање во врска со стандардите и условите за учество на тендерите во рамките на Алијансата. Дополнително, компаниите дискутираа за потребата да се разгледаат можностите за унапредување на законската регулатива, особено во делот на јавните набавки, како и можноста за воведување на оф-сет програмите во набавките на опрема и вооружување во Армијата на Република Македонија.

Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска, посочи дека евроатлантските интеграции се стратешка определба на Министерството  и дека членството во НАТО нуди многу можности и перспективи за компаниите, но од особена важност е тие да бидат конкурентни на меѓународниот пазар. Дискутирајќи за тековните состојби во оваа област, таа истакна дека се работи на подготовка на планови за модернизација на Армијата, а во моментот во тек на подготовка е и посебен Закон за јавните набавки во областа на одбраната и безбедноста, по примерот на европските земји, кои во досегашната практика не беа уредени со посебен закон, при што носител на процесот за донесување на Законот е Министерството за финансии. 

Шеќеринска

В.д. Оперативниот директор на Стопанската комора на Македонија, м-р Анета Трајковска, говорејќи за развојот на капацитетите на наменската индустрија во земјата, истакна дека стратешки приоритети на Стопанската комора на Македонија се процесите за извозна диверзификација и модерна реиндустријализација како фундаментални процеси за забрзување на растот на македонската економија. Според податоците, индустриското производство во земјата е значително намалено во последните години, при што ако учеството на индустријата во БДП во 1992 година изнесувало 32%, во 2016 година истото изнесувало 15%. Во таа насока, Трајковска посочи дека е потребно преку заеднички заложби на Комората и институциите да се дејствува во насока на зголемување на учеството на индустријата, вклучувајќи ја и наменската индустрија, во креирањето на бруто домашниот производ.

На работната средба беше изразена подготвеност за соработка со бизнис заедницата и продолжување на практиката за реализирање средби од ваков карактер, со цел унапредување на состојбите и деловното опкружување на компаниите во делот на наменската индустрија и прометот со оружје и опрема, како значаен сегмент од областа на безбедноста и одбраната на земјата.

м-р Нена Николовска 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права