26.03.2018 (Семинар)
Правилна примена на Законот за работни односи во делот на: судска пресуда како основ за продолжување со работа, дополнителна работа

27.03.2018 (Тренинг обука)
ВЕШТИНИ ВО ФИНАНСИСКОTO РАБОТЕЊЕ

27.03.2018 (Конференција)
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ФАКТОРИНГ КАКО ФИНАНСИСКО РЕШЕНИЕ КОЕ ОВОЗМОЖУВА РАСТ НА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕПРИЈАТИЈА- 27.03.2018 Скопје

27.03.2018 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

28.03.2018 (Семинар)
Заштита на правото на сопственост, стекнување право на сопственост, стварни права на странски физички и правни лица и постапка за експропријација

30.03.2018 (Семинар)
РАЗВИВАЊЕ СТРАТЕГИЈА ЗА НАСТАП НА СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

04.04.2018 (Форум)
МАКЕДОНСКО-СЛОВЕНЕЧКИ БИЗНИС ФОРУМ И ДЕЛОВНИ СРЕДБИ-04.04.2018

10.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Мостар“ 10 април 2018 година

13.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби во Бања Лука - ЕЕН мрежа

24.04.2018 (Советување)
Вработување согласно одредбите на Законот за работните односи, разлики помеѓу вработувањето на кандидатите според Законот за работните односи и Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административните службеници

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

14.11.2017


Актуелно  

Регионална конференција во Битола „Шанса за сите“ - ПРЕЗЕНТИРАН ОПЕРАТИВНИОТ ПЛАН ЗА АКТИВНИ МЕРКИ И ПРОГРАМИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ


Во организација на Регионалната комора со седиште во Битола, во соработка со Министерството за труд и социјална политика на РМ, Агенцијата за вработување на РМ, со поддршка на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), на 13.11.2017 година, во Битола се одржа Регионална конференција за промоција на Програмата „Шанса за сите“, во рамките на Оперативниот план за активни мерки и програми за вработување во 2017 година.

 

Станува збор за финансиска поддршка за отворање нови работни места преку мерките и програмите дизајнирани за бизнис секторот, насочена кон претпријатијата кои можат да добијат до 615.000 денари неповратна помош.  Мерката беше презентирана пред бизнис заедницата и граѓанскиот сектор во регионот.

Претседателот на Регионалната комора со седиште во Битола, Мирко Велковски истакна дека целта на стопанството е да се мотивираат младите да се вработуваат во микро и мали претпријатија. Тој потенцираше дека ваквите информативни средби ги содржат сите информации кои ги презентираат компаниите и тие се од корист на младите луѓе, дотолку повеќе што досега дел од мерките не беа искористени и истакна очекување, мерките што сега ги нуди новата Влада да помогнат во стимулирање на компаниите, нивна поголема конкурентност, а со самото тоа и можност за вработување на младите. Тој уште еднаш ги нагласи заложбата и поддршката на Стопанската комора на Македонија за што поскоро имплементирање на дуалното образование во наставниот процес за вкупен економски општествен бенефит.

Од страна на Агенцијата за вработување на РМ, директорката на Центарот за вработување во Битола, Јешим Сејфуловска посочи дека имплементацијата на Оперативната програма содржи најразлични активни мерки, вклучувајќи субвенционирано вработување и други различни обуки за мирко, мали и средни претпријатија. Таа нагласи дека Оперативната програма нуди најразлични мерки за вработување, услуги за невработени лица и програми за усовршување и затоа треба да се искористи оваа поволност и можност.

Во име на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), пред присутните говореше Сузана Ахмети-Јањиќ, која истакна дека намалувањето на високата стапка на невработеност во земјата е огромен предизвик и главен приоритет. Одржливиот развој на земјата зависи од успехот во создавање  нови работни места и развој на вештини меѓу невработените кои се совпаѓаат со потребите на пазарот на трудот. Оваа програма е развиена и имплементирана од страна на Владата на РМ и УНДП. Таа стана суштински дел од стратегијата за вработување на земјата и е една од активните мерки на пазарот на трудот на националниот Оперативен план за вработување. Овие мерки се дизајнирани да промовираат паметен, одржлив и социјално инклузивен раст.

На средбата околу 100-тина присутни стопанственици имаа можност да ги слушнат објаснувањата од тимот вклучен во реализацијата на бизнис мерките, но и да разменат искуства и идни планови поврзани со развојот на приватниот сектор во државата.

м-р Никола Димковски
 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права