РЕГИОНАЛНА И МЕЃУНАРОДНА СОРАБОТКА 06.07.2020
👁 Прочитано:19.09.2020,
Групацијата „Алибаба” го претстави пилот-проектот за паметна фабрика во кинескиот град Хангџоу
Проектот на групацијата „Алибаба” е дел од иницијативата за паметно производство и се надоврзува на напорите на кинеските онлајн трговци да воспостават што е можно потесна соработка со домашните производители. Оваа најава го означува ширењето на „Али...
18.09.2020,
Значителен профит на производителите на ракавици за еднократна употреба
Малезискиот производител на ракавици „Топ Глове“ извести дека во четвртото фискално тримесечје забележал за 17 пати поголема добивка отколку во истиот период лани, благодарение на побарувачката за лична заштитна опрема во време на пандемијата поради ...
18.09.2020,
Зголемен интерес за услугата авионски такси превоз во Србија
Во Србија во последно време е се’ популарен авионскот такси превозот, а согласно податоците од Директоратот на цивилното воздухопловство, постојат седум оператори со сертификат да го вршат овој вид на превоз на патници за надомест, од кои шест корист...
17.09.2020,
ОСТВАРЕНА СРЕДБА НА РАКОВОДСТВАТА НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА И ГРЧКАТА БИЗНИС АСОЦИЈАЦИЈА
Претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, оствари  работна средба со Арис Влахос, претседавач со Грчката бизнис асоцијација во земјата и Георги Ланцас, член на Одборот на Асоцијацијата.Грчката бизнис асоцијација е првата форми...
17.09.2020,
Еуростат ја презентира интерактивната дигитална публикација во рамки на целта на одржлив развој „Достапна и чиста енергија”
Целта на одржливиот развој (SDG 7) „Достапна и чиста енергија“ повикува на обезбедување универзален пристап до современи енергетски услуги, подобрување на енергетската ефикасност и зголемување на учеството на обновливата енергија. За да се забрза тра...
17.09.2020,
ИСТРАЖУВАЊЕ: ТОП 11 ИНДУСТРИИ НА КОИ КОРОНА-КРИЗАТА ПОЗИТИВНО ВЛИЈАЕЛА
Неодамнешната студија на компанијата “Invezz” од Велика Британија (компанија која се занимава со истражување и поддршка), ги открива 11-те индустрии на кои кризата предизвикана од ковид-19 најпозитивно влијаела. Според истражувањето на “Invezz”, во в...
17.09.2020,
Извозот на швајцарски часовници бележи пораст
Зголемената побарувачка на часовници од Кина, го ублажи падот на извозот на швајцарските часовници предизвикан од корона кризата.Според Федерацијата на швајцарската индустрија за часовници во текот на кризата пратките се намалиле за 17%, односно 1,6 ...
17.09.2020,
Безготовинското плаќање во Шведска ја прави прво безготовинско општество во светот
Безготовинското плаќање во Шведска веќе подолг период е начин на плаќање, а монетите и банкнотите не се омилено средство за плаќање. Кризата со корона вирусот само го зголеми трендот на безготовинско плаќање. Сите монети и банкноти што се во оптек во...
17.09.2020,
Загуба на приходите во висина од 140 милијарди евра во европското воздухопловство
Падот на прометот и приходите на европските авиокомпании и аеродорми оваа година ќе биде потежок од она што е првобитно проценето поради пандемијата предизвикана од КОВИД-19, според најновите анализи на Еуроконтрол-Европската организација за безбедно...
17.09.2020,
Светска туристичка организација на ОН:Светскиот туризам во загуба од 460 милијарди долари поради Ковид-19
Во првата половина на оваа година, поради глобалната пандемија на коронавирусот, забележани се 65% помалку меѓународни туристички патувања во споредба со истиот период минатата година, покажуваат податоците на Светската туристичка организација на Обе...
<<  <  1    >  >> 


Контакт лице: д-р Татјана Штерјова Душковска
Директор на Дирекцијата на здруженија и регионални комори
Телефон: ++ 389 2 3244065, М. 070 276 023
Факс: ++ 389 2 3244088
Е-адреса: Tatjana@mchamber.mk
Контакт центар: (02) 15015