СОРАБОТКА СО ДОМАШНИ ИНСТИТУЦИИ 06.07.2020
👁 Прочитано:19.09.2020,
ШТО ДОНЕСЕ  18-ти септември, „ИНВЕСТИТОРСКИОТ ДЕН“ НА БЕРЗАТА
На „Инвеститорски ден“ на Берзата на 18.09.2020 година, се склучиле вкупно 339 трансакции што е убедливо најголем број на трансакции од јуни до денес. Вториот најголем број на трансакции на дневно ниво во овој период е 169, а просечниот дневен број н...
16.09.2020,
НАСОКА ЗА УВОЗ НА ВИНО СО ПРЕФЕРЕНЦИЈАЛНО ПОТЕКЛО ОД ЕВРОПСКАТА УНИЈА ВО РАМКИ НА ТАРИФНИ КВОТИ
1. Со оваа насока се утврдува начинот, условите и критериумите за остварување на правото на користење на тарифни квоти при увоз на вино со преференцијално потекло од Европската унија. 2. Надлежни за постапување по оваа насока се вработените во цари...
16.09.2020,
Комитет за оперативна монетарна политика на Народната банка - Поставеноста на монетарната политика оценета како соодветна на макроекономските услови
На 15 септември 2020 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка (КОМП), на којашто беа разгледани движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во ...
14.09.2020,
Работна средба на делегација на Стопанската комора на Македонија со заменикот на претседателот на Владата за европски прашања, Никола Димитров
Во контекст на претстојното интензивирање на евроинтегративниот процес во земјава, денес е остварена работна средба на делегација на Стопанската комора на Македонија, предводена од претседателот на Комората, Бранко Азески, со заменикот на претседател...
13.09.2020,
ОД ЦАРИНСКАТА УПРАВА ИНФОРМИРААТ ДЕКА Е НАПРАВЕНА НОВА НАДГРАДБА НА АПЛИКАЦИЈАТА ЗА ДИГИТАЛНО ПОТПИШУВАЊЕ ВО СОЦДАД
Царинската управа на Република Северна Македонија информира дека е направена нова надградба на апликацијата за дигитално потпишување во СОЦДАД. Со оваа надградба на апликацијата за дигитално потпишување на пораки во Системот за обработка на царински ...
12.09.2020,
„ИНВЕСТИТОРСКИ ДЕН“ НА БЕРЗАТА НА 18 СЕПТЕМВРИ
По повод одбележувањето на 25 години од основачкото собрание на Македонска берза АД Скопје, Берзата иницира одржување на т.н. „Инвеститорски ден“. Оваа иницијатива ја прифатија и во неа активно се вклучија Централниот депозитар за хартии од вредност ...
11.09.2020,
ДЗС: Издадени 284 одобренија за градење, јули 2020 година
Според податоците на Државниот завод за статистика, во јули 2020 година издадени се 284 одобренија за градење, што е на исто ниво во споредба со јули 2019 година.Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 5.0...
11.09.2020,
Царовска и Деспотовски ги презентираа иновативните ваучери - ФИТР воведува нова поддршка за компаниите и универзитетите
Фондот за иновации и технолошки развој презентираше нов инструмент за поддршка на домашните компании и високо образовните институции во развој на нови производи и услуги. Вкупниот износ на средства во јавниот повик изнесува 15 милиони денари, а ќе се...
10.09.2020,
Министерката за образование и наука Мила Царовска порачува дека со дигитализацијата ќе изградиме современ и конкурентен образовен систем
“Со дигитализацијата на наставата ќе изградиме современ и конкурентен образовен систем којшто ќе ги следи глобалните трендови. За создавањето на единствената национална платформа за онлајн учење и за другите предизвици, денес со Претседателот на држа...
10.09.2020,
Официјални податоци за стоковната размена на нашата држава со странство, за периодот од јануари до јули 2020 година
Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари‒јули 2020 година, изнесува 183.040.092 илјади денари и бележи пад од 20.0 % во однос на истиот период од пр...
<<  <  1    >  >> 


Контакт лице: д-р Јелисавета Георгиева-Јовевска
потпретседател на Стопанската комора на Македонија
Телефон: ++ 389 2 3244031
Факс: ++ 389 2 3244088
Е-адреса: jelisaveta@mchamber.mk
Контакт центар: (02) 15015