14.02.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
СРЕДЕ СЕКОЈА ТЕШКОТИЈА ЛЕЖИ МОЖНОСТ
- ШТО СОДРЖАТ НОВИНИТЕ НА НОВИОТ ПРЕДЛОГ-ЗАКОН ЗА МЕДИЈАЦИЈА И КАКВА Е СИТУАЦИЈАТА ДО СЕГА СО БРОЈОТ НА ПРЕДМЕТИ РЕШЕНИ ПО ПАТ НА МЕДИЈАЦИЈА? Д-р Јелисавета Георгиева-Јовевска, потпретседател на Стопанката комора на Македонија Новиот Предлог-закон за...
13.02.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ПРОЛОНГИРАЊЕТО НА КРИЗАТА И ОДЛОЖУВАЊЕ НА ПОЧЕТОКОТ НА РАБОТАТА НА КИНЕСКИТЕ ФАБРИКИ - ЗАКАНА И ЗА ДОМАШНОТО ПРОИЗВОДСТВО
Виктор Мизо, генерален менаџер на „КОСТАЛ МАКЕДОНИЈА“ и претседател на Асоцијацијата на странски компании со технолошки напредно производство при Стопанската комора на Македонија Епидемијата од корона вирусот која започна во провинцијата Хубеи во Ки...
11.02.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ПОДДРШКАТА ВО АГРОСЕКТОРОТ ДА СЕ ФОКУСИРА КОН НОСИТЕЛИТЕ НА ИЗВОЗОТ
Ѓорѓи Петрушев, претседател на Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија при Стопанската комора на Македонија Преработувачката индустрија допрва треба да го најде својот пат кон извозот и конкурентноста. Мерките што се применуваат за п...
11.02.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ВО ИЗМИНАТИВЕ 30 ГОДИНИ ЈА ДЕВАСТИРАВМЕ ПРЕРАБОТУВАЧКАТА ИНДУСТРИЈА
проф. д-р Дарко Лазаров, Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип Извозната активност е сложен и скап процес. Поединечните компании во преработувачката индустрија кои имаат поединечно извоз од еден, два, три милиони евра немаат економска исплатливост да созд...
28.01.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
НОРМАЛИЗАЦИЈАТА НА ЕКОНОМСКИТЕ ОДНОСИ ЌЕ ДОНЕСЕ ПЕРСПЕКТИВА ЗА ЗБ6
Сафет Герџалиу, генерален секретар на Коморскиот инвестициски форум на шестте земји од Западен Балкан (ЗБ6)Сведоци сме на горчливата реалност што се создава на Западен Балкан, каде што популизмот и обидот да се разубави минатото ја уништуваат иднинат...