24.04.2017 (Бизнис средби)
„Global Business & Markets“ 24-28 април 2017 година во Хановер, Германија

26.04.2017 (Конференција)
Регионалната конференција: „МЕДИЈАЦИЈАТА КАКО ЕФИКАСЕН НАЧИН НА АЛТЕРНАТИВНО РЕШАВАЊЕ НА СТОПАНСКИТЕ СПОРОВИ“

27.04.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар: ИТ-РЕВИЗИЈА

27.04.2017 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

27.04.2017 (Семинар)
ОСНОВИ НА КОНТРОЛИНГОТ ВО ПРОДАЖБА И МАРКЕТИНГ

04.05.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема: Водење на е-деловодник и негово усогласување со рачно водење на деловодник имплементирајќи ги најновите измени на Законот за архивски материјал

05.05.2017 (Настан)
ПРАВА И ОБВРСКИ КОИ ПРОИЗЛЕГУВААТ ОД ЗАКОНСКИТЕ ОДРЕДБИ ОД ОБЛАСТА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА И УРБАНИЗМОТ

08.05.2017 (Саем)
„MACH-TECH and INDUSTRY DAYS 2017"- 8-10.05.2017, Будимпешта, Унгарија

09.05.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:БУЏЕТИРАЊЕ И УПРАВУВАЊЕ СО ТРОШОЦИ ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО

09.05.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ИКТ пролет во Европа 2017" 9-10 мај 2017 година во Луксембург

11.05.2017 (Семинар)
ДЕТЕКТИРАНИ ПОВРЕДИ ПРИ ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР НА ЕДНОДЕЦЕНИСКИТЕ ИЗМЕНИ НА ОДРЕДБИТЕ НА ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ

15.05.2017 (Форум)
БИЗНИС ФОРУМ: МАКЕДОНИЈА – ВЕЛИКА БРИТАНИЈА,15 МАЈ 2017, СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА

15.05.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ AgroB2B@NSFair " на 15 мај 2017, во Нови Сад, Србија

17.05.2017 (Бизнис средби)
Конференција и меѓународни деловни средби „THE FUTURE OF BUILDING“

23.05.2017 (Тренинг обука)
Тренинг-програма со WIFI:МЕЃУНАРОДЕН МАРКЕТИНГ-МЕНАЏМЕНТ ЗА ПРОМОЦИЈА И НАСТАП НА АВСТРИСКИОТ ПАЗАР

23.05.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема: УПРАВУВАЊЕ СО ПРОМЕНИ И РЕАЛНА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ВО КОМПАНИЈАТА

25.05.2017 (Тренинг обука)
Советување на тема:Антистрес тренинг за ефикасно управување со стрес на работното место (стрес менаџмент стратегии и техники)

06.06.2017 (Саем)
7. МЕЃУНАРОДЕН САЕМ ЗА ЕНЕРГЕТИКА „ЕНЕРГА 2017“ - 6 - 8.06.2017 Сараево, БиХ

01.11.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „Ready2GO" во САД, Канада, Чиле, Камерун и Индија

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

20.04.2017


Актуелно  

Развој на приватниот здравствен сектор - БИЛАТЕРАЛНИ СРЕДБИ МЕЃУ МАКЕДОНСКИ И ТУРСКИ КОМПАНИИ ОД ЗДРАВСТВЕНИОТ СЕКТОР


Со цел унапредување и интензивирање на економската соработка меѓу Република Македонија и Република Турција, Стопанската комора на Македонија, во соработка со МАТТО - Стопанската комора на Македонија-Турција и Трговската комора на Измир, организираа билатерални деловни средби меѓу македонски и турски компании од Измир.

На билатералните деловни средби што се одржа на 20 април 2017 година, во хотелот „Холидеј Инн“ во Скопје, учествуваа 22 компании од Турција и 20-тина компании од Македонија.  

На деловните средби учествуваа македонски и турски компании од секторите за информатичко-комуникациски технологии и здравство (опрема и услуги за здравствени установи), со цел унапредување и зголемување на заедничката соработката меѓу компаниите од овие дејности од двете земји, заедничко учество во ЕУ-проекти, настап на трети пазари и др.

 

Од името на Стопанската комора на Македонија пред присутните се обрати д-р Андреја Арсовски, претседател на Групацијата на приватни здравствени установи во рамките на Асоцијацијата за здравство при Стопанската комора на Македонија. Тој го поздрави овој настан и гостите од Измир. Во своето обраќање д-р Арсовски накратко го претстави здравствениот систем во Република Македонија, притоа истакнувајќи дека во Македонија има јавно здравство, коешто се финансира од Фондот за здравствено осигурување, но во последните 20-тина години се појавија и приватни здравствени  установи. Во најголем дел услугите на приватните здравствени установи се покриваат од самите пациенти, но мал дел и од Фондот за здравство. Во наредниот период се очекува со зголемување на приватното здравствено осигурување да се зголеми и бројот на пациенти во приватниот сектор.

Д-р Арсовски исто така истакна дека приватниот здравствен сектор во Македонија е отворен за инвестиции од странство. Резултат на тоа се инвестициите во „Аџибадем Систина“, во Европската очна болница, „Санте +“ и во Дијагностичкиот центар во Тетово. Затоа, д-р Арсовски се надева дека и денешниот форум ќе биде во правец на зголемување на инвестициите бидејќи навистина постојат бројни можности за натамошна соработка.
 
Според д-р Арсовски, во Турција е доста развиен здравствениот туризам, додека во Македонија оваа гранка е на почетокот. Тој се надева дека има големи можности во приватниот здравствен сектор за да се развие здравствениот туризам и во Македонија. -Со оглед на капацитетите кои ги има турскиот здравствен систем и турските компании мислам дека ова ќе биде само еден вовед во натамошна успешна соработка затоа што постојат многу можности кои треба да се искористат, - изјави Арсовски.

На крајот од своето излагање, д-р Андреја Арсовски ги покани присутните да се испитаат сите можности за соработка преку Групацијата на приватните здравствени установи при Стопанската комора на Македонија.

Пред присутните се обратија и госпоѓа Марија Томевска, потпретседател на МАТТО, како и господинот Емре Илалан, член на Управниот одбор на Трговската комора на Измир.

Република Македонија и Република Турција во изминатиот период имаат создадено значителни стратешки врски, а економската размена изнесува над 450 милиони евра. Сепак, постои простор и интерес за зголемување на трговската размена и за  нови  инвестиции од Турција, особено  во областа на ИТ и во здравствениот сектор.

Од Трговската комора на Измир се надеваат дека ќе се воспостави соработка и контакти со компании од ИТ-секторот и од здравствениот сектор со цел за да се зголеми соработката меѓу двете земји.

Станка Дамјановска 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права