21.03.2018 (Семинар)
ИНТЕГРИРАНА ПОСТАПКА ВО СИСТЕМОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ДОКУМЕНТИ И ЗАПИСИ, ВО РАМКИТЕ НА АДМИНИСТРАТИВЕН МЕНАЏМЕНТ (ДЕЛОВЕН АСИСТЕНТ) И ДЕЛОВНО-АДМИНИСТРАТИВНО РАБОТЕЊЕ

21.03.2018 (Семинар)
ИНКОТЕРМС 2010

26.03.2018 (Семинар)
Правилна примена на Законот за работни односи во делот на: судска пресуда како основ за продолжување со работа, дополнителна работа

27.03.2018 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

27.03.2018 (Тренинг обука)
ВЕШТИНИ ВО ФИНАНСИСКОTO РАБОТЕЊЕ

27.03.2018 (Конференција)
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ФАКТОРИНГ КАКО ФИНАНСИСКО РЕШЕНИЕ КОЕ ОВОЗМОЖУВА РАСТ НА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕПРИЈАТИЈА- 27.03.2018 Скопје

28.03.2018 (Семинар)
Заштита на правото на сопственост, стекнување право на сопственост, стварни права на странски физички и правни лица и постапка за експропријација

30.03.2018 (Семинар)
РАЗВИВАЊЕ СТРАТЕГИЈА ЗА НАСТАП НА СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

10.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Мостар“ 10 април 2018 година

13.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби во Бања Лука - ЕЕН мрежа

24.04.2018 (Советување)
Вработување согласно одредбите на Законот за работните односи, разлики помеѓу вработувањето на кандидатите според Законот за работните односи и Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административните службеници

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

09.03.2018


Актуелно  

СТОПАНСКИТЕ КОМОРИ НА СРБИЈА И НА МАКЕДОНИЈА ЗА ТРГОВИЈА СО БРАШНО БЕЗ БАРИЕРИ


Стопанските комори на Србија и на Македонија го поддржуваат договорот што го  постигнаа во Скопје ресорните министри на двете земји, со цел да се најде трајно решение за проблемот во меѓусебната трговија со брашно. Коморите се залагаат сите отворени прашања да се решаваат со дијалог и во интерес на деловните заедници на двете земји. 

„Го поздравуваме основањето на заедничкиот комитет, составен од надлежните  институции на двете земји, со цел што поефикасно да се најде решение за отстранување на бариерите и препреките во меѓусебната трговија и со дијалог да се решат сите  отворени прашања“, истакнаа во заедничката изјава Марко Чадеж, претседател на Стопанската комора на Србија и Бранко Азески, претседател на Стопанската комора на Македонија.

Двете комори се подготвени да се вклучат активно во работата на Комитетот и да ги стават на располагање своите ресурси, со цел што поефикасно, вклучувајќи ги предлозите на  стопанствата на двете земји, да се отстранат сите предизвици и да се овозможи  непречено работење.

Се очекува постигнатиот договор да понуди трајни решенија, бидејќи едностраните мерки, коишто претставуваат нецарински бариери, делуваат дестимулативно на стопанствата на сите членки на ЦЕФТА-Договорот.

Стопанските комори на Србија и на Македонија укажуваат дека е неопходно  новооснованиот Комитет што поитно да ги разгледа сите отворени прашања и да предложи решенија за отстранување на сите бариери и препреки во меѓусебната  трговија.

На состанокот на министрите за трговија, туризам и телекомуникации на Србија и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство на Македонија кој се одржа на 07.03.2018 година, договорено е маркичките на увозните пакувања на брашно со мала тежина наменети за малопродажба да се ставаат во Србија, а на оние пакувања од 25 и 50 килограми, во Македонија. 

Одделение за информирање 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права