23.01.2018 (Семинар)
РОКОВИ ЗА ЗАКОНСКИ ПРЕСТАНОК НА РАБОТНИОТ ОДНОС, ОТКАЗНИ РОКОВИ, ОСНОВИ ЗА ЗАКОНСКИ ПРЕКИН НА РАБОТНИОТ ОДНОС, НЕОСНОВАНИ ПРИЧИНИ ЗА ПРЕСТАНОК НА РАБОТНИОТ ОДНОС

24.01.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Facade 2018 Match Event“, Ротердам, Холандија

25.01.2018 (Семинар)
МЕТОДИ И ТЕХНИКИ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО КОРПОРАЦИСКИОТ (КОМПАНИСКИОТ) РИЗИК И ОРГАНИЗИРАЊЕ / ВОСПОСТАВУВАЊЕ АРХИТЕКТУРА НЕОПХОДНА ЗА ОДРЖУВАЊЕ ФУНКЦИОНАЛЕН СИСТЕМ

26.01.2018 (Советување)
Советување на тема:ЈАВНИ НАБАВКИ, ПРЕДЛОЗИ, НОВИНИ И ИДНИ ИЗМЕНИ (e-жалба, е-архива, е-маркет и е-каталози)

30.01.2018 (Семинар)
ВОВЕДУВАЊЕ И УПРАВУВАЊЕ СО КОНТРОЛНИТЕ ПРИСТАПИ НА ИТ-СИСТЕМИТЕ

30.01.2018 (Презентација)
БЕСПЛАТНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТЕМА:ПРОЕКТИ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ И НАМАЛУВАЊЕ НА ОПЕРАТИВНИТЕ ТРОШОЦИ ПО МОДЕЛОТ НА „ESCO“-30.01.2018

31.01.2018 (Бизнис средби)
БИЗНИС-СРЕДБИ „ЕУ-СРБИЈА 2018"

01.02.2018 (Тренинг обука)
ИНТЕРНИ ПРОВЕРУВАЧИ (АУДИТОРИ) НА ИНТЕГРИРАНИ МЕНАЏМЕНТ СИСТЕМИ ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, OHSAS 18000:2007

01.02.2018 (Инфо сесија)
ЗАКОНСКИТЕ ПРОПИСИ ОД ОБЛАСТА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА ВО ФУНКЦИЈА НА РАЗВОЈ, УНАПРЕДУВАЊЕ И КОНКУРЕНТНОСТ НА КОМПАНИИТЕ

09.02.2018 (Семинар)
CONTENT MARKETING – КАКО ДА ГО ДОБИЕТЕ НАЈДОБРОТО ОД ДИГИТАЛНАТА КОМУНИКАЦИЈА?

14.02.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:АНАЛИЗА НА РЕГРЕСНИТЕ ПОБАРУВАЊА-ЗАКОНСКИТЕ РЕШЕНИЈА НАСПРОТИ СУДСКАТА ПРАКСА

06.03.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби на Саемот „EcoBuild“ - Лондон, Велика Британија

Бизнис-настани

13.12.2017 - 13.12.2017


Форум Скопје,  Македонија

“ПРЕКУ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈА НА СТОПАНСТВОТО ДО ПОГОЛЕМ ЕКОНОМСКИ РАСТ”- 13.12.2017 СКОПЈЕ


 

“ПРЕКУ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈА НА СТОПАНСТВОТО ДО ПОГОЛЕМ ЕКОНОМСКИ РАСТ”
13 декември 2017 година
10:30 часот
Хотел „Александар Палас“

Почитувани,


     Во рамки на УСАИД проектот „ПАРТНЕРСТВО ЗА ПОДОБРА БИЗНИС РЕГУЛАТИВА“, Стопанската комора на Македонија Ве поканува да бидете дел од претстојниот Форум на тема: “ПРЕКУ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈА НА СТОПАНСТВОТО ДО ПОГОЛЕМ ЕКОНОМСКИ РАСТ”.


     Целта на Форумот е да се разгледаат можностите  за зголемување на капацитетите на македонските извозно – ориентирани компании, како и низ интерактивна дискусија, да се дојде до заклучоци за надминување на постојните бариери во процесот на интернационализација.


     На Форумот ќе присуствуваат Владини претставници, видни македонски стопанственици, странски експерти и претставници на странскиот дипломатски кор и странски претставништва во Македонија.


     Форумот ќе се одржи на 13 декември 2017 година (среда) во хотел Александар Палас, сала „К2“ со почеток во 10:30 часот.


     Ве молиме вашето присуство да го потврдите најдоцна до 11 декември 2017 година (понеделник) кај лицето за контакт; м-р Сања Николова, тел: 02 32 44 091, е-адреса: sanja@mchamber.mk .


     Ќе ни претставува особена чест и задоволство доколку и Вие бидете дел од претстојниот Форум.

 

АГЕНДА


10:30 - 11:00 часот     Регистрација на учесниците
11:00 - 11:30 часот    Официјално отворање на форумот
Модератор и вовед: м-р Елена Милевска Штрбевска, оперативен директор на Стопанската комора на Македонија
 Обраќања:

Бранко Азески, претседател на Стопанската комора на Македонија;
проф. д-р. Кочо Анѓушев, заменик на претседателот на Владата на РМ задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори;
Едвард Гонзалез, Директор на канцеларијата за развој, УСАИД Македонија
Љубомир Димовски, „ЕПИ ЦЕНТАР Интернационал“ – Скопје

11:30 - 12:30 часот  I. ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА 
Тема: Градење на конкурентноста и  зголемување на  извозните потенцијали на  македонските компании во процесот на интернационализација
Модератор: проф. д-р. Радмил Поленаковиќ

Рафаело Бенети, ПРОМОС - Агенција за подршка на италијанските компании за извоз, Стопанска комора на Милано, Италија: Мерки за поттик и поддршка на извозните компании;
Гордана Тошева, УСАИД Проект за регионален економски раст:  Улогата на трговската политика во процес на интернационализација;
Претставник од Министерството за економија на РМ:
Програми за поддршка на македонски компании за извоз;
Александар Станојковски - МБПР: Расположиви финансиски инструменти за поддршка на извозно ориентираните компании;
м-р Горан Антевски, „Раде Кончар - ТЕП“ - Скопје:
 Искуства при подготовка на производ за извоз;
Проф. д-р. Радмил Поленаковиќ: Поттик на соработката меѓу бизнисот, науката и државата за поголема конкурентност на македонската економија.
* ДИСКУСИЈА

12:30 - 12:45 часот  Пауза за кафе

12:45 - 13:45 часот  II. ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА  

Тема: „Настап на нови пазари и дефинирање на   конкурентните сектори во македонската економија како неопходни чекори во елиминирање на бариерите во процесот на интернационализација - препораки и заклучоци“

Модератор: Антони Пешев,  претседавач на Собранието на Стопанската комора на Македонија

Златко Ветеровски, Царинската управа на РМ:
Решенија за побрз проток на стоки при извоз;
Хилда Колевска, Министерството за надворешни работи на РМ: Билатерални договори со МАГРЕБ и со земјите од Блискиот Исток;
Славе Сирачевски, заменик-претседател на Здружението на угостителството и туризмот при Стопанската комора на Македонија; Усогласување на визниот режим со регионот за поголема конкурентност на македонскиот туристички сектор;
Ванчо Маџов, „Раде Кончар - Контактори и релеи“ - Скопје: Проблеми при извоз во земјите од МАГРЕБ; 
Игор Лештар, „Сивус“ – Скопје: ИТ-индустријата како клучен  сектор во редефинирана стратегија за конкурентност на македонската економија
 * ДИСКУСИЈА

13:45 - 15:00  часот    III. ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА

Тема:„Интернационалните искуства како поттик        за зголемување на извозот на македонските компании“

Модератор: Глигор Цветанов, претседател на Клубот на  извозници 

Рафаело Бенети, ПРОМОС - Агенција за подршка на италијанските компании за извоз, Стопанска комора на Милано, Италија: Препораки за поттик и поддршка на извозните компании - интернационалните искуства за поддршка на извозно ориентираните компании во процесот на интернационализација;
Дарко Стефановски -МБПР: Расположиви инструменти за поддршка на извозно ориентираните компании;
Ирена Јакимовска, „Комфи Ангел“ - Прилеп: Пробивање на странски пазари и искуства во надминувањето на бариерите при извоз на европскиот пазар од Република Македонија;
Калин Бабушку, „Експорт Македонија“ - Скопје:
 Искуствата при пробивање на странските пазари

15:00 - 16:00 часот 
Интерактивна дискусија и презентација на препораките и  заклучоците од панел-дискусиите

Прашања,  одговори и заклучоци

16:00 часот    Коктел


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт адреса :
Стопанската комора на Македонија
ул. Димитрие Чуповски, 13
1000 Скопје
Контакт: Сања Николова
Тел: ++ 389 2 3244091 Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: sanja@mchamber.mk


 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права