27.03.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ПРИВРЕМЕНО СУСПЕНДИРАЊЕ НА ПРОЦЕДУРИТЕ И АКЦИЗИТЕ ЗА РАБОТА СО АЛКОХОЛ
Зоран Костовски, Алкалоид АД Скопје - Моментално сме фокусирани на домашниот пазар, но несомнено како извозна компанија мора да одговориме и на барањата и налозите од нашите партнери во странство. Зависни сме од суровини, но исто така и од превоз на...
27.03.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
КОРОНАВИРУСОТ- ПРЕЧКА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ
Николајчо Николов, генерален директор на Бучим– Како извозни компании се соочуваме со тривијални проблеми и бараме задолжително обезбедување на зелен коридор за извоз како би се спречил застојот на активностите на извозно ориентираните компании. Во ...
27.03.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ФОКУС НА ВНАТРЕШНАТА ТРГОВИЈА
Светозар Јаневски, претседател на Управниот одбор на Винарската визба Тиквеш - Стопанство за жал дел по дел откажува. Апелирам за помош во внатрешната трговија, бидејќи со намалување на капацитетите на компаниите, се прекинува ланецот на платниот про...
26.03.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ИЗНАОЃАЊЕ ОПТИМАЛНИ, А НЕ МАКСИМАЛНИ МЕРКИ
Сашко Наков, генерален менаџер, АМФЕНОЛ ТЕХНОЛОЏИ МАКЕДОНИЈА Компанијата продолжува со производството, подготвува различни сценарија согласно ситуацијата, но не ја исклучува и можноста за затворање. Фокус треба да биде ставен кон креирање краткорочен...
26.03.2020, ПОРАКА ОД ЕСНАФОТ
ОД СНАБДУВАЊЕТО СО НАФТА ЗАВИСИ ФУНКЦИОНИРАЊЕТО НА ДРУГИТЕ СЕКТОРИ
Ристо Јаневски, претседател на Здружение за енергетика (ОКТА АД Скопје) На неделно ниво се троши 8-10 илјади тони дизел или 600-700 камиони се потребни за да се реализира таков увоз. Без гориво ни другите превозници нема да можат да функционираат, за...