21.02.2017 (Семинар)
МЕДИЈАЦИЈАТА КАКО ЕФИКАСЕН НАЧИН НА РЕШАВАЊЕ НА СПОРОВИТЕ

22.02.2017 (Конференција)
Конференција по повод отпочнувањето на Проектот „Центар за вработување на лица со хендикеп“

22.02.2017 (Презентација)
ПОКАНА ЗА БЕСПЛАТНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА - „ИНВЕСТИРАЊЕ ВО ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ ВО ХОТЕЛИТЕ,ОСВЕТЛУВАЊЕ, BMS-УПРАВУВАЊЕ И ФИНАНСИРАЊЕ ЗА ПОГОЛЕМА КОНКУРЕНТНОСТ“

23.02.2017 (Семинар)
ПОДИГНУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА ПРЕТСТАВНИЦИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА СИНДИКАЛНИТЕ ПРЕТСТАВНИЦИ ВО КОМПАНИИТЕ

23.02.2017 (Семинар)
УТВРДУВАЊЕ И НАПЛАТА НА ЛОКАЛНИТЕ ДАНОЦИ, ТАКСИ И ДРУГИ НАДОМЕСТОЦИ СОГЛАСНО ЗАКОНОТ ЗА ДАНОЦИТЕ НА ИМОТ

24.02.2017 (Семинар)
ОПТИМИЗАЦИЈА НА ПРОИЗВОДСТВОТО И ПРОЕКТЕН МЕНАЏМЕНТ

27.02.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ Mobile World Congress“ Барселона

27.02.2017 (Саем)
Enterprise Europe Network Македонија при Стопанската комора на Македонија ви овозможува да воспоставите контакти со нови деловни партнери Бизнис средби на Саемот „Mobile World Congress“

28.02.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар: Правните институти од работните односи

02.03.2017 (Саем)
6. Меѓународни денови на енергетиката и инвестициите, 2 - 3.03.2017-Нови Сад, Р. Србија

02.03.2017 (Семинар)
Бесплатен еднодневен семинар на тема: УТВРДУВАЊЕ И НАПЛАТА НА ЛОКАЛНИТЕ ДАНОЦИ, ТАКСИ И ДРУГИ НАДОМЕСТОЦИ СОГЛАСНО ЗАКОНОТ ЗА ДАНОЦИТЕ НА ИМОТ

03.03.2017 (Семинар)
ОПТИМИЗАЦИЈА И УРЕДУВАЊЕ НА РАБОТНОТО МЕСТО ПО 5С МЕТОДОЛОГИЈАТА

07.03.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема: РЕГИСТРАЦИЈА НА ХЕМИКАЛИИТЕ

09.03.2017 (Семинар)
Бесплатен еднодневен семинар на тема: УТВРДУВАЊЕ И НАПЛАТА НА ЛОКАЛНИТЕ ДАНОЦИ, ТАКСИ И ДРУГИ НАДОМЕСТОЦИ СОГЛАСНО ЗАКОНОТ ЗА ДАНОЦИТЕ НА ИМОТ

16.03.2017 (Саем)
14. МЕДИТЕРАНСКИ САЕМ ЗА ЗДРАВА ХРАНА, ЛЕКОВИТИ БИЛКИ И ЗЕЛЕНИ КУЛТУРИ- 16-19.03.2017 Дубровник, Р. Хрватска

16.03.2017 (Саем)
„WIN EUROASIA Automation“- Саем на автомобилската индустрија 16-19.03.2017

16.03.2017 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „ISH 2017 Brokerage Event “- (енергетски сектор, животна средина и вода)

17.03.2017 (Саем)
„AGROTECH“- 23. Меѓународен саем за земјоделски технологии, 17-19.03.2017- Киелце, Р. Полска

17.03.2017 (Настан)
Повик за учество на обуки и меѓународни деловни средби на мали и средни претпријатија од Македонија

21.03.2017 (Семинар)
МЕДИЈАЦИЈАТА КАКО ЕФИКАСЕН НАЧИН НА РЕШАВАЊЕ НА СПОРОВИТЕ

22.03.2017 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема: БАРАЊА И ПРОВЕРКИ НА ПОТРОШУВАЧИТЕ И ДОБАВУВАЧИТЕ ВО СИНЏИРОТ НА БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНАТА

02.04.2017 (Конференција)
"ГОДИШЕН ИНВЕСТИЦИСКИ СОБИР"- Тема: Меѓународните инвестиции и конкуренцијата,2-4.4.2017- ДУБАИ, УАЕ

06.04.2017 (Бизнис средби)
Бизнис-средби „INDUSTRYMATCHMAKING – IMM 2017“ 6 април 2017 година, Софија, Република Бугарија

12.04.2017 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Building Europe 2017“ - (градежен и енергетски сектор)

24.04.2017 (Бизнис средби)
„Global Business & Markets“ 24-28 април 2017 година во Хановер, Германија

09.05.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ИКТ пролет во Европа 2017" 9-10 мај 2017 година во Луксембург

15.05.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ AgroB2B@NSFair " на 15 мај 2017, во Нови Сад, Србија

17.05.2017 (Бизнис средби)
Конференција и меѓународни деловни средби „THE FUTURE OF BUILDING“

Реализирани активности

Реализирани активности на МАГРЕБ

4.4.2013 -ОДРЖАНА ЕДИНАЕСЕТТА СЕДНИЦА НА КЛУБОТ НА ФИРМИ ЗА СОРАБОТКА
СО ЗЕМЈИТЕ ОД БЛИСКИОТ ИСТОК И ОД МАГРЕБ....
На редовната седница беа презентирани информации за официјалната посета на раководството на Стопанската комора на Македонија на коморите на Иран, Азербејџан и Грузија, како и на ДЕИК - Одборот за надворешна економска соработка на Турција. На седницата, компаниите беа информирани за тековните движења во билатералната трговска размена и тенденциите во меѓусебната економска соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб. На состанокот беше избрано ново раководство на Клубот, кое што ги објави планираните активности за тековната година, како и други предложени теми. Претставник од министерството за надворешни работи  ги информираше компаниите за постоечкиот визен режим со односните земји, актуелните прилики во делот на законската регулатива и правната рамка, како и тековната имплементација на Регионалната конвенција за пан-евро-мед преференцијалното потекло.

Информација за трговската размена на Република Македонија со земјите од Блискиот Исток , МАГРЕБ и Заливот во 2012 година
Вкупната надворешно-трговска размена на Република Македонија во посочениот период со земјите од Блискиот Исток, Магреб и Заливот изнесува 61,4 милиони САД $, при што е остварен извоз во вредност од 18,2 милиони САД $ и увоз во вредност од 43,3 милиони САД $. Трговскиот дефицит изнесува 18,1 милиони САД $, додека покриеноста на увозот со извоз изнесува 41,8 %  >>> ; Прилог1; Прилог2; Прилог3; Прилог4; Прилог5; Прилог6

Вршителот на должност амбасадор на Исламската Република Иран во Република Македонија, Н.Е. А. Маџид Мозафари, во посета на Комората
- ПОДДРШКА НА ПРИВАТНИТЕ СЕКТОРИ ЗА ПОЧЕТОК НА ИНТЕНЗИВНА СОРАБОТКА
- Претседателот на Иранската комора за трговија, индустрија и рударство, во рамките на посетата на регионот, планира и посета на Стопанката комора на Македонија, со цел отпочнување развивање на трговската и други видови стопанска соработка со Македонија. Иранската комора е заинтересирана за унапредување на билатералната соработка, но преку Македонија и со ЕУ. >>>

Информации за стопанската соработка меѓу Република Македонија и Исламската Република Иран
Вкупната трговска размена на Република Македонија со Исламската Република Иран во првата половина од 2012 година достигна вредност од 1,4 милиони САД долари и тоа се должи на едностраната размена преку увозот од Иран (составен од нафтени масла и полиетилен). >>>

Извештај од одржаната 8-ма Седница на Клубот на фирми за соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб
Компаниите целосно ја поддржаа Стопанската комора на Македонија во иницијативата на запознавање на Катарската трговска  и индустриска комора и Асоцијацијата на катарските инвеститори  со инвестициони проекти на  ченките на најстарата и најбројната бизнис-асоцијација во земјава. Оваа иницијатива треба да се реализира при официјалната посета на емирот на Катар, Шеик Амад Бин Калифа Ал Танки на Република Македонија, во почетокот на јуни месец годинава, во придружба на Катарскиот инвестициски Фонд  и бизнисмени здружени во Комората и Асоцијацијата. >>>

Извештај од одржаната 7 Седница на Клубот на фирми за соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб
Преференцијална трговија, подобра билатерална правна рамка, поедноставни визни процедури, повеќе конзуларно-дипломатски претставништва, заеднички настап и мерки на поддршка на извоз во земјите на Блискиот Исток и на Евромедитеранската зона – МАГРЕБ -  се клуч за враќање на македонските компании на овој пазар - ова е оценката на Клубот на фирми за соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб... >>> , Прилог1, Прилог2Прилог3

Извештај од одржаната 6 Седница на Клубот на фирми за соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб
Како Република Македонија да ја зголеми трговската размена и стопанската соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб  - беше тема на  седницата на Клубот на фирми за соработка со земјите од Блискиот Исток и од Магреб, при Стопанската комора на Македонија (16.9.2009 година). Повеќе...
Прилози:
.ПЛАТФОРМА ЗА ЕКОНОМСКАТА СОРАБОТКА МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И КАТАР

 •Платформа за трговска размена на Република Македонија со  земјите од Блискиот Исток и од Магреб
 •Обем на трговска размена на Република Македонија со земјите од Блискиот Исток и од Магреб (2004-2008)
 •Преземените активности на Стопанската комора на Македонија со цел поттикнување на трговската размена со земјите од  Блискиот Исток и Магреб
  .Правна рамка за остварување на економска соработка на македонија со земјите од Блискиот Исток;
 •Информација за одржување на меѓународниот саем – Проект Блиски Исток 2009, во Аман, Кралството Јордан, од 4-7 мај  2009 година

Aдминистративните формалности при аплицирање за работна виза во Големата Социјалистичка Народна Либиска Арапска Џамахирија-(Либија)
 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права